2019-02-12 ”Mål att bli Sveriges bästa äldreboende” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/Niklasbergsvagen-webb.jpg

”Mål att bli Sveriges bästa äldreboende”

Niklasbergsvägen, äldreboende i Vänersborg
Foto: Jarmo Lahtinen.
Reportage

Fem äldreboenden i Vänersborg behövde rustas upp. Då väljer de att utforma byggnaderna med målet av bli landets bästa boende inom äldrevården och som har lockat besökare från olika delar av landet.

Under 2006 gjorde länsstyrelsen en tillsyn hos fem äldreboenden i Vänersborg och gjorde slutsatsen att husen var undermåliga. Rummen var mellan elva och 14 kvadratmeter stora, utan egna hygienutrymmen, och gemensamma lokaler som inte var anpassade för ett äldreboende.

Innergård med ätbara växter

2009 startades därför en stor renovering på samtliga fem äldreboenden, där rummen blir cirka tre gånger så stora inklusive hygienutrymmen. Just nu pågår bygget av Niklasbergsvägen 1, som tidigare hette Solbacken, och är den sista av de fem. Jarmo Lahtinen, utvecklingsledare hos Vänersborgs kommun, berättar att målen är högt ställda.
– När vi byggde det första huset hade vi ett uttalat mål om att bli Sveriges bästa äldreboende. Det är högt satt, men bra att ha ett sånt mål. Sen finns det ju ingen sån tävling, men jag kan påstå att det har blivit så bra det har kunnat, säger han.

Det har satsats på att installera ett energieffektivt bergvärmesystem, förbättrad ventilation, satts in ny belysning lämpat för äldre som med åldern får sämre syn, mjuka akustikmattor på golvet, stora gemensamma utrymmen och en påkostad innergård med vattenspel och odlingslådor.
– Innergården är inte alls dum, om man får skryta lite. En del av de äldre är dementa och de behöver som alla andra få röra sig, men går de ut kanske de inte kan hitta tillbaka. Så då kan de röra sig i innergården istället. Vi har fullt ätbara växter och träd, och man kan odla potatis, hallon och jordgubbar i lådor. Alla de äldre kan använda sig av vår trädgård.

Flera kommuner har besökt projektet

Något som kan anses som unikt är att de i ett av husen både har gym, solrum, bastu och ett spabad. Jarmo Lahtinen berättar att de har fått mycket besök, senast var de här ifrån Skövde, för att se hur de utformat projektet.
– Äldreboendena är alla byggda i ett partneringsamarbete mellan äldreomsorgen, Skanska och det kommunala bostadsbolaget. Det har varit ett framgångsrecept hela vägen. Tillsammans har vi kunnat utnyttja varandras olika styrkor och erfarenheter under projektens gång, säger Jarmo Lahtinen, som också betonar hur mycket han brinner för projektet.
– Jag blir nästan lite rörd. Jag är själv vårdmänniska i grunden, så att vi gör den här satsningen blir jag så glad över. Vi kan erbjuda väldigt bra lokaler att bo och jobba i, och som dessutom tar hänsyn till utomhusmiljön.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!