2019-02-19 Nya Regionens hus kombinerar gammalt med nytt https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/Regionens-hus-webb.jpg

Nya Regionens hus kombinerar gammalt med nytt

Nya Regionens hus i Göteborg
Foto: White Arkitekter.
Reportage

Nya Regionens hus ska samla de av Västra Götalandsregionen administrativa verksamheter som idag är utspridda omkring Göteborg i en ny byggnad – och i ett gammalt stationshus från 1800-talet.

I centrala Göteborg kommer Västra Götalandsregionen kunna flytta in i nya lokaler från den 1 april 2019. Den nya kontorsbyggnaden kommer att vara arbetsplats för 1500 medarbetare.
– Just nu sitter de utspritt i olika lokaler omkring Göteborg och det försvårar samordningen. Nu samlar man alla verksamheter här, alldeles intill centralstationen i Göteborg, säger Henrik Erdalen, projektledare hos Västra Götalandsregionen.

Stationshus från 1880-talet

Den nya byggnaden är 22 000 kvadratmeter stor och byggs enligt miljöbyggnad Guld, med solceller och ett energimål på 70 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Dessutom renoveras Bergslagsbanans gamla stationshus från 1880-talet i anslutning till den nya byggnaden och som ska rymma 3500 möteslokaler över 6000 kvadratmeter. Allt detta för en budget på 970 miljoner kronor.
– Kombinationen av att bygga om en 150 år gammal stationsbyggnad och att bygga en helt ny byggnad med dagens produktionsteknik tillsammans ser jag som unikt. Det är fascinerande och verkligen roligt med ett projekt som har två helt olika förutsättningar och som vi länkar ihop. Det medför sina utmaningar, det är ju lättare att bygga nytt än att bygga om.
– Det är med omsorg vi återskapar det gamla, men det är tidskrävande och mer kostnadskrävande än vi först trodde. Vi håller budget genom att den nya byggnaden blir lite billigare och den äldre blir lite dyrare än väntat.

”Inte varit en del av staden som lever”

Området kring Göteborgs centralstation är under stor expansion, där en helt ny gestaltning börjar ta form. Bland annat startades bygget av Västlänken nyligen.
– Det går från att ha varit en plats för infrastruktur och industri till att bli en stadskänsla, det har inte varit en del av staden som lever. Det är många byggherrar som angränsar, så man måste ha noggrann projektsamordning så man inte hindrar varandra. Det har gått bra, men det är utmanande, avslutar Henrik Erdalen.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!