2019-02-19 Blandning av bygga energieffektivt och bevara https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/Simonsland-webb.jpg

Blandning av bygga energieffektivt och bevara

Simonsland i Borås
Foto: RO-gruppen.
Reportage

En ny kulturskola byggs bland de gamla Boråsindustrierna i Simonsland. Med en blandning av att modernisera och bevara har arbetet sina utmaningar i att anpassa den gamla lagerlokalen till kulturverksamhet.

I Borås har gamla industrifastigheter stått orörda i flera år. På området med namnet Simonsland byggs istället en ny stadsdel och som är en del av stadens Vision 2020.
RO-gruppen renoverar upp en gammal lagerlokal på 9000 kvadratmeter, som ska bli hem för en ny kulturskola med rum för 2500 elever, ett gym och kontor.
– Det finns en väldigt stor utmaning i husets beskaffenhet. Den har en tunn betongstomme och att bygga in en kulturskola här är en riktig utmaning. Det är jävlar i mig inte lätt att bygga en kulturskola som har vissa ljudkrav i en sån här gammal befintlig byggnad av den här typen, säger Pierre Svedberg, platschef från RO-gruppen.

De jobbar för att bevara Borås industrikänsla i en modern tappning. Men med delar av byggnaden K-märkt så finns det begränsningar.
– Vi satsar väldigt mycket på bra ventilation, isolering och glaspartier som har bra energivärden, det är väldigt viktigt för oss. Vi får göra så mycket man kan med det lilla man får ändra men det blir en härlig blandning av att bygga energieffektivt och att bevara.

Får plocka ihop ett eget ”dream team”

Bygget, som har en budget på 160 miljoner kronor, startades i februari 2017 och lokalen överlämnades slutligen till Kulturskolan den 1 februari.
RO-gruppen har av byggherren Kanico tillåtits stor frihet i arbetet och Pierre Svedberg menar att det har lyft arbetet till nya höjder.
– Vi får själva välja ut vilka vi vill jobba med. Att byggherren inte väljer bara på grund av pengar utan snarare väljer folk som man vet presterar och som de kan lita på, det är ett fint sätt att bygga på. Förstapriset kanske inte alltid är det billigaste men det är bra i längden. Vi har fått utrymme att plocka ihop ett eget dream team och jag är väldigt glad över att beställarna inte stirrat sig blint på summan. Förtroendet gör att folk tar ansvar.
– Jag är stolt över att folk på arbetsplatsen förstår svårigheterna och utmaningarna i det hela och gör det lilla extra.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!