2019-02-19 Klassiskt bostadshus får fler lägenheter https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/klackerup-webb.jpg

Klassiskt bostadshus får fler lägenheter

Renovering av klassiskt kvarter i Halmstad.
Foto: HFAB
Reportage

En omfattande renovering sker i ett klassiskt Halmstadkvarter. Dessutom byggs det till ytterligare 37 lägenheter i vindsvåningarna i samtliga fem huskroppar.
– Det är brist på bostäder i Halmstad, särskilt på mindre lägenheter, säger Johan Staberg.

En omfattande renovering sker i fem hus på Klackerup i Halmstad, med ursprung från mitten av 50-talet. Det handlar om bland annat nya fönster och dörrar, rör, avlopp och badrum som det kommunala Halmstads Fastighets AB, kort kallat Hfab, genomför ett trapphus åt gången för en summa på drygt 200 miljoner kronor.

Dessutom bygger de till 37 nya vindslägenheter i fastigheterna, samtliga 35 kvadratmeter stora.
– Huset har i princip varit i originalskick så det är dags nu, materialen hade börjat bli väldigt slitna. Att vi bygger vindslägenheter handlar om att det är brist på bostäder i Halmstad och vi har stor efterfrågan särskilt på mindre lägenheter, säger Johan Staberg, projektledare hos Hfab.

”Det som var bra då vill vi lyfta fram”

Med start i januari i år så har de nu kommit igång med den andra etappen av projektet. Det beräknas att bli klart i september 2020 och Johan Staberg berättar att de vill bibehålla byggnadernas femtiotalskänsla.
– Det är ett jättefint femtiotalsområde med mycket kvalité som vi inte rör, utan snarare försöker framhäva. Det som var bra då vill vi snarare lyfta fram, som till exempel trapphusentréerna med lite speciell design och trädörrarna. På utsidan vill vi inte att det ska synas att det hänt så mycket. Vindslägenheter smyger vi in med under de befintliga taken, så den enda skillnaden som syns på utsidan är att vi sätter in takfönster.
– Det är ett klassiskt område som vi förnyar och låter leva i gott skick minst femtio år till, avslutar Johan Staberg.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!