Reportage
2 min lästid

Kvarter Atlas sista delen i stor satsning

4:e februari 2019, 08:43
Kvarter Atlas sista delen i stor satsning
Foto: Carbonwhite AB
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I ett vältrafikerat område i Göteborg har det tidigare varit ett ganska folktomt industrilandskap. Men genom ett bostadsprojekt av JM läggs nu grunden till en ny stadsdel – där kvarteret Atlas nu är det sista inom projektet.

JM bygger två av tre nya kvarter i stadsdelen Krokslätt i Göteborg. Företaget förvärvade marken 2014 och projektet omfattar 380 nya lägenheter och 12 verksamhetslokaler.
Kvarteret Atlas är det sista av de tre, där två bostadsföreningar har 146 lägenheter och fyra lokaler ryms i 8661 kvadratmeter. Det är fokus på mindre, kvadratsmarta lägenheter där hälften av dem är på två rum och kök.
– Vi har utgått från ett industriellt uttryck för att både matcha den befintliga byggnationen och den historiska; att det är präglat av industrier. Så det är hundra procent tegel som fasadmaterial, säger Christian Lindskog, projektledare hos JM.

Tidigare brist på grönområden

Målet är att få mer liv i det annars ganska folktomma området, trots att det är vältrafikerat i närheten. Kvarteret, som har en total produktionskostnad på 380 miljoner kronor, inkluderar en stor satsning på innergårdarna.
– Det är fantastiskt fina takterrasser i kvarteret, den största på 40 kvadrat vill man ju lyfta fram. Sen också den gröna innergården. Vi satsar mycket på grönt på grund av hur området ser ut, det är brist på parker i området. Vi erbjuder också fem års fritt medlemskap i en privat bilpool, för att se hur elbilar tas emot av de boende.

”En ny stadsdel helt enkelt”

Atlas är en högre bebyggelse för att få en skyddande miljö med lägre ljudnivåer och en energisatsning på strax under 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Christian Lindskog siar om att folktomheten bara blir ett minne blott i framtiden.
– Jag tror att det kommer bli ett väldigt livfullt och trevligt område, en ny stadsdel helt enkelt med mycket handel och rörelse. Det tror jag absolut.

#atlas #göteborg #jm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0