2019-02-04 Hisingen får teaterinspirerat stadsdelshus https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/stadsdelshus-white-webb.jpg

Hisingen får teaterinspirerat stadsdelshus

Stadsdelshus Hisingen
Illustration: White Arkitekter.
Reportage

Norra Hisingen i Göteborg får ett nytt stadsdelshus. Det kommer både bli kontor för stadsdelsförvaltningen och aktivitetshus för stadsdelens invånare.
– Blir ett nytt vardagsrum för invånarna, säger Jonas Lissel.

Norra Hisingens nya stadsdelshus kommer att bli en byggnad för både stadsdelsförvaltningen och ett kulturcentrum för stadsdelens dryga 50 000 invånare.
– Vi känner att det kommer att bli ett nytt vardagsrum för invånarna. Dessutom sitter stadsdelsförvaltningen lite utspritt, rent geografiskt är Norra Hisingen en stor stadsdel, så nu vill man samla alla på ett och samma ställe, säger Jonas Lissel, fastighetsförvaltare hos Förvaltnings AB Göteborgslokaler.

Fortsatt satsning för tidigare samhällsproblem

Huset, som har en produktionskostnad på omkring 165 miljoner kronor, blir 5 500 kvadratmeter stor. Fastigheten byggs enligt Miljöbyggnad silver och inreds till stor del återvunnet material.
Utmaningen att bygga vid det centrala Selma Lagerlöfs torg är att undvika sänkt tillgänglighet och störa den intilliggande handeln, vilket är ett problem som än så länge lösts. Men byggnaden kan i längden lösa helt andra problem, som tidigare funnits i samhället och som till viss del svartmålat stadsdelen under en period.
– Arbetet med att ge stadsdelen en ny form har pågått under 8-9 år och stadsdelshuset är en del i det. Det har varit en stadsdel som tidigare varit lite stökig, så nu byggs hela området med mycket nytt.

Vad gjorde stadsdelen stökig?
Mellan runt 2007 till 2011 var det mycket ungdomsbrottslighet, så då blev stadsdelen förknippad med vandalism, inbrott och sånt. Polis, skolor och stadsdelen har gjort mycket för att få bukt på det. Det var så hela arbetet kom till, att man tog tag i den biten. Nu har det gått åt rätt håll de senaste åren.

Så byggnaden är en fortsatt satsning åt rätt håll?
Ja, det tror jag.

Verksamhet för invånare i alla åldrar

White arkitekter har ritat byggnaden med ridåformade fönster så det utifrån kommer att se ut som att folk i byggnaden står på en scen. Varje lokal i byggnaden kommer att ha flera varierande funktioner.
– En och samma lokal kan ha politikermöte på dagen och sedan vara för musikaktivitet för ungdomar på kvällen. Likaså kan en avdelning vara för seniorer på förmiddagar och en ungdomsgård på kvällar. Det kommer att bli en mötesplats som går över åldersgränserna.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!