2019-02-05 Ovanligt entreprenörsavtal: ”Morotsupplägg” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/01/kv-sparven-webb.jpg

Ovanligt entreprenörsavtal: ”Morotsupplägg”

Trelleborgshem bygger centrala bostäder
Illustration: SydArk Konstruera AB.
Reportage

Trelleborgshem bygger nya centralt belägna lägenheter. Det genom ett lite annorlunda upplägg – de betalar entreprenören för varje färdigställd kvadratmeter.
– Lite av ett morotsupplägg, säger Håkan Drakarve.

Trelleborg får 102 nya lägenheter mitt i city genom kvarteret Sparven för en entreprenadskostnad av omkring 125 miljoner kronor. Trelleborgshem förvärvade fastigheten 2011 och efter rivnings- och saneringsarbeten har NCC stått för totalentreprenaden sedan hösten 2017 – med ett lite unikt upplägg.
– Innan vi anlitade entreprenaden hade vi inte spikat planlösningen, så det är lite av ett morotsupplägg. De får betalt efter hur mycket bostadsarea entreprenören bygger och på så sätt har de lyckats ”krama” ut cirka 500 kvadratmeter boarea ytterligare från de första skisserna. Jag tror att entreprenaden uppskattar det upplägget, säger Håkan Drakarve, byggchef på Trelleborgshem.

Gav utrymme för uppfinningsrikedom

Han fortsätter med att den öppna typen av upphandlingen bidrar till att skapa en bättre slutprodukt. Trelleborgshem själva hade ett förslag på lägenhetsutformningarna, men de var inte styrande i upphandlingarna. Syftet var att låta entreprenörerna använda sin erfarenhet och uppfinningsrikedom i anbudsskedet.
Men inledningsvis uppstod det lite problematik med bygglovet.
– Det var lite problem, men efter dialog med samhällsbyggnadsnämnden hittade vi en bra lösning som alla parter blev nöjda med.

Vad handlade det om rent specifikt?
– De ställde höga krav på fasadutformningen. Ibland tycker man olika över hur det ska se ut, men vi löste alltsammans i samförstånd. Det handlade om teglet, fönstermålning, färgsättning, fogar och sånt.

”Rejält tillskott på Trelleborgsmarknaden”

Genom förtätningen av centrala Trelleborg hoppas Håkan Drakarve att det i framtiden kommer att vara ett välmående kvarter.
– Att det är ett rejält tillskott på Trelleborgsmarknaden skulle man lugnt kunna konstatera och vi hoppas kunna välkomna nya såväl som gamla trelleborgare.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!