2019-01-24 Komplex lastbilsanläggning byggs i Kristianstad https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/01/borjessons-lastbilsanlaggning-webb.jpg

Komplex lastbilsanläggning byggs i Kristianstad

Börjessons Lastbilsanläggning
Foto: Henrik Nilsson
Reportage
Transport
Transport & Logistik

Börjessons lastbilar bygger sin sjätte lastbilsanläggning i landet. I Kristianstad blir det en anläggning modell större – och ställer stora krav på samarbetet mellan de olika aktörerna.
– Det är knökat med rör, ser ut som en gigantisk schweizerost, säger Christer Sjöholm.

Börjessons lastbilsanläggning i Kristianstad är Scaniaåterförsäljarens sjätte i landet. För cirka 80 miljoner kronor byggdes K1-anläggningen, vilket är den största varianten av anläggning på en tregradig skala, på den 35 000 kvadratmeter stora marken för framtiden.
– Det blir en stor anläggning med lastbilstvätt, kontorytor och sju servicetorn. Vi bygger inte på hela tomten, men det finns utrymme för expansion ifall vi behöver växa mer i framtiden. Tidigare var vi hyresgäst i en verkstad byggd på början av 60-talet och på den tiden var måtten på anläggningen helt annorlunda än vad som behövs idag. I den nya är det bättre höjd, bredd och längd, och anpassad för framtiden och de miljökrav som ställs för såna här typer av anläggningar, säger Christer Sjöholm, servicemarknadschef på Börjessons Lastbilar.

Toppmodern lastbilsanläggning

Han påpekar att bygget är komplext rent tekniskt där det ställs höga krav på samordningen. Delar som oljedistributionsystem, tvätthallar och golvvärme gör att det blir en hel del rör under samma markyta och därför måste entreprenörer och leverantörer vara väl samspelta för att inget ska gå fel.
– Det är utmaningen, att det ska gå så smärtfritt som möjligt. Tvättleverantören är ju proffs på sitt, VVS-företaget på sitt och så vidare. Det gäller att alla lirar tillsammans. Men det har gått bra, vi håller tidsschemat och allt sitter där det ska. Skulle det gå att titta under golvet med en röntgenmaskin så är det helt knökat med rör. Det skulle se ut som en gigantisk schweizerost.

För Christer Sjöholm, som har varit med i företaget sen starten 1998, är det den tredje anläggningsbygge han är involverad i.
– Jag går snart i pension, men jag ville verkligen vara med i ett tredje projekt. Det är rätt kul att få vara med i tre såna här stora byggen, avslutar han.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!