2019-01-24 Stor insats för Arlandas nya driftområde https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/01/Arlanda-webb.jpg

Stor insats för Arlandas nya driftområde

Arlanda flygplats
Foto: Betongindustri/Svensk Betongdesign.
Infrastruktur
Reportage

Arlanda flygplats får ett nytt driftområde med 15 nya byggnader om 26 000 kvadratmeter samt en 20 000 kvadratmeter stor ombyggnation. Det miljöcertifieras enligt både BREEAM och CEEQUAL – och har sedumtak på ytor som motsvarar närmre fyra fotbollsplaner.

– Projektet arbetar med klimatsmarta material och koldioxidsmarta lösningar så som stommar och ytter- och innerväggar i korslimmat trä och HVO bränsle i alla tunga fordonen på plats, säger Hans Uhrus från Swedavia Airports via mail.

Anledningen till projektet är för att få en ny plats för bussar och marktjänstfordon, samt fordonstvätt, verkstäder, kontor och övernattningsbostäder för jourpersonal till driften.
Dessutom är flygplatsens nuvarande driftområde lokaliserat på en plats där en ny pir ska uppföras.

Vill undvika risker med flygtrafiken

För att inte störa flygtrafiken på flygplatsen så har Swedavia genomfört vissa åtgärder.
– För att minimera konsekvenserna på projektet och riskerna för flygtrafiken så byggs hela projektet på landside med kraven på blå kranar, hantering av skräp som kan blåsa in på rampytor och sprängningsarbeten är mycket högre än vid ett vanligt bygge, säger Hans Uhrus.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!