Fastighet Brf
2 min lästid

Gamla SJ-verkstäder blir ny stadsdel

10:e januari 2019, 08:36
Gamla SJ-verkstäder blir ny stadsdel
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Naturskönt intill park och vattendrag ska Örebro få en ny stadsdel. Brf Slussen är den första lägenhetsbyggnaden i Centralverkstadsområdet, som en gång var SJ:s reparationsverkstad.

Precis intill Svartån och stadsparken i Örebro är bostadsrättsförening Slussen nu färdigställd. Bostadshuset, med 57 lägenheter fördelat över 4500 kvadratmeter boyta, är startskottet till ett nytt område som växer fram – och i Örebro är det efterlängtat.
– Det har länge funnits en stark efterfrågan på lägenheter i Örebro. Det här är ett väldigt fint läge och vi har satsat på stora uteplatser och balkonger som vetter mot ån. Det var tidigare en parkering på platsen, så tillskottet med bostäder gör även att miljön runt omkring blir finare. Lägenheterna tilltalar en bred målgrupp, så det känns jätteroligt, säger Marie Andersson, affärsutvecklare hos JM.

Bevarar industristilen

Brf Slussen är den första bostadsbyggnaden intill Centralverkstadsområdet, som på sikt kommer att bli en helt ny stadsdel i ett Örebro som växer alltmer. CV-området, som det kort kallas, var en gång stadens största arbetsgivare med anor från början av 1900-talet och var en reparationsverkstad för SJ. Stilen på de gamla byggnaderna är något de valt att bevara.
– Jag är stolt över utformningen som knyter an till de gamla centralverkstäderna med tegelfasader. Området är något som kommer att bli väldigt unikt för Örebro.

Något som är unikt för projektet är de använder fjärrkyla i kombination med värmepumpar för att värma upp husen. Det är för Sverige ett förhållandevis nytt.
– Det är första gången vi har använt oss av den tekniken. Jag tror det även är en ny metod för Eon också, som installerar hela anläggningen, avslutar Marie Andersson.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #1 2018 och har uppdaterats.

 

#nyproduktion #örebro #reportage #sj
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0