2018-11-12 Telenorkontor på fotbollshistorisk mark https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/11/hornan-1-rasunda.jpg

Telenorkontor på fotbollshistorisk mark

Fabege bygger nya Telenorkontoret
Fabege bygger nya kontoret. Bildkälla: Telenor.
Reportage

Telenor kommer efter sommaren att flytta in till deras kontor, på samma mark där tidigare Råsundastadion stod i Solna. Fabege har utformat projektet med hänsyn till Telenors verksamhet – där en del av byggarbetet skedde nattetid.

Råsundastadion, den tidigare nationalarenan och legendarisk hemvist för AIK, revs 2013 för att skapa ett nytt bostadsområde. Det inkluderar även kontorsfastigheten Hörnan 1, där Telenor nyligen tillträtt på nästan 10 000 kvadratmeter kontorsyta och inflyttning beräknas ske efter sommaren.
Fabege har invändigt utformat och anpassat kontoret utefter Telenors höga krav gällande kvalitet och design.
– Fastigheten har en hög nivå gällande energi- och miljömål, som är helt i linje med vad Fabege har som krav på alla sina fastigheter, säger Sten Windefalk, projektchef för byggnaden från Fabege.

Med en bruttoarea på 20 650 kvadratmeter byggs den enligt Breeam, nivå Very Good. Det inkluderar bland annat solceller och andra energieffektiviserade åtgärder.
Byggnaden har stora glasytor för ljusinsläpp och en ljusgård som blir hjärtat i fastigheten.

”Går inte att leka rövare på natten”

Produktionen startade vid årsskiftet mot 2016 och arbetet skedde under de flesta timmar om dygnet i olika skift, vilket både hade sina fördelar och risker.
– Arbetet skedde från klockan sju på morgonen till två på natten under ett halvår ungefär, då stomme och fasad monterades. Avgörande för att kunna arbeta på detta sätt är att kunna producera i normalt tempo men med tysta montage. Det finns flera boende i närheten av projektet och då det går ju inte att leka rövare på natten. Arbetet på stommen pågick under dagen och med fasaden från klockan 17 till sent på natten för att korta ner byggtiden och få ett tätt hus snabbare. Det har många fördelar, inte minst till kostnad. Även arbetsmiljömässigt med tunga lyft som sker när det inte är mycket folk på platsen och enklare med större transporter under rusningstid. Med en bra planering så går det få en bra produktion.

Han ser det arbetssättet som något för framtiden och trots de sena timmarna var det ”kanske bara tio stycken” klagomål under den tiden och som åtgärdades genom snabb återkoppling till varje person, enligt Stefan Windefalk.

Området bibehåller sin historia

Området börjar ta form på platsen med mycket idrottshistoria i ryggen, vilket inte kommer att glömmas bort.
– Det kommer att bli en levande klick i stadsdelen och förhoppningsvis integreras i helheten av området. Det ska återkoppla till historian genom konst, inte klart vad det exakt kommer att bli, men det som är klart är att det kommer att bli en vacker och trevlig plats att vistas i.

Så, kanske den viktigaste frågan: Är du AIK:are?
– Självklart, avslutar Stefan Windefalk blixtsnabbt och säkert.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!