2018-12-20 Karolinskas nya labb ett av Europas största https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/08/Biomedicum1-e1545314946685.jpg

Karolinskas nya labb ett av Europas största

Nya Karolinska Biomedicum
Biomedicum. Foto: Philip Erdtman
Reportage

Forskningslaboratoriet Biomedicum är mångmiljardsatsningen och ett av de största i Europa. Med plats för över 1600 forskare och personal står bygget nu klart efter sex år – mycket billigare än väntat.

Nu är det bara detaljer kvar innan Karolinska Institutets nya forskningslaboratorium Biomedicum startar upp verksamheten. Det är 11 våningar högt inklusive garage över 65 000 kvadratmeter och en ljusgård, som ska uppmuntra spontana möten, binder ihop de fyra huskropparna.
Byggnaden certifieras med Miljöbyggnad silver och just ljusgården är det som lyfts upp som ett av det mest utmärkande i bygget.
– Man vill uppmuntra spontana möten, att hitta en balans till möten mellan de forskningsområden i byggnaden som blir väldigt viktig, säger Mats Lilja, projektledare Karolinska Institutet, under en pressträff på Biomedicum.

Ordet ”samverkan” det mest använda

Lokalerna, som kommer att rymma drygt 1600 forskare och övrig personal, är även de utformade för att uppmuntra till möten och samverkan med mycket glas och öppna ytor. Växtlighet vid små fikarum samt ljusgården och forskningsrum med inslag av svensk ask och ljusgrönt gummigolv är upplyftande tillskott i forskarmiljön, som annars lätt kan bli väldigt steril.
Arbetet på byggnaden påbörjades under 2013.
– Vi sprängde 80 000 kubikmeter berg och dessutom långt under grundvattennivå. Det var en extrem utmaning att utföra utan att störa en pågående verksamhet, men det funkade bra, vi fick extremt lite klagomål, säger Tommy Stjernfeldt, projektledare Akademiska Hus.

Slutnotan ligger på omkring 2 miljarder kronor, vilket blev drygt 350 miljoner kronor under ursprungsbudget. Det påverkar hyran positivt, vilket kommer att ligga på omkring 4200 kronor per kvadratmeter i snitt. Tommy Stjernfeldt nämner bland annat kraftfullt engagemang, att man varit rädd om varje krona och att alla de drygt 10 000 personer inskrivna i projektet haft fokus på projektets bästa som anledningar till att arbetet blev framgångsrikt. Just ordet ”samverkan” är det som yttras mest under pressträffens gång.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!