Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Ovanligt husbygge i skåneort

3:e augusti 2018, 15:53
Ovanligt husbygge i skåneort
Bildkälla: Äppelviken
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Tätorten Hjärup i Staffanstorps kommun får sig en sydeuropeisk känsla. Ett område på 18 stenhus står under uppbyggnad för en total kostnad på 60 miljoner kronor och därmed har företaget Dast, som specialiserar sig på just stenhus, satt en ny arkitektur i kommunen.

– Vi har gjort varje hus unikt, det är inte ovanligt att företag bygger flera hus som ser likadana ut. Men samtidigt låter vi inte designen vinna över funktion, säger Dan Andersson, VD för Dast och som tillsammans med Ove Myren även står för arkitekturen.

Det var när ett fritidshus och daghem revs i området som möjligheten att bygga området dök upp. Samtidigt så lockade Hjärups geografiska läge, med närhet till både Lund och Malmö.

Stenhus byggs på lättbetong, vars väggar sedan putsas på både in- och utsida. De är också kända för att naturligt kunna bevara värme under kvällar och bli svalare under dagarna.

– Stenhus som byggsätt är fantastiskt. Det har slagit igenom längre ner i europa, det byggs till och med i Danmark men inte lika mycket i Sverige. Jag kan undra varför det inte byggs mer, då stenhus innebär väldigt liten risk. Det kan dessutom ge en väldigt spännande arkitektur, eftersom man kan forma materialet och ge lite rundare former.

Det är inte så vanligt med stenhus i en storstad som Stockholm?

– Nej, men vi har faktiskt en hel del förfrågningar från Stockholm också. En vacker dag kommer det dit.

Text av Philip Erdtman

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0