2018-07-10 Skolrenovering ska ge dubbel kapacitet https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/06/kvarnberget.jpg

Skolrenovering ska ge dubbel kapacitet

Kvarnberget
Foto: Ahlqvist & Almqvist arkitekter
Reportage
Skola

Högstadieskolan Kvarnberget har gått igenom en omfattande renovering. Det ska ge en fördubbling av antalet elever, allt eftersom Stockholmsområdet Gustavsberg växer.

Kvarnberget, som är högstadiet på Farstavikens skola i Stockholmsområdet Gustavsberg, har de senaste två åren genomgått stora renoveringar. Med en renovering av bruttoarea på 9000 kvadratmeter och nybyggnad på 3000 kvadratmeter, är det lite drygt ett halvår kvar av arbetet.

Och under hela byggtiden har skolans verksamhet varit igång.

– Det har varit en tuff tid för alla. Jag tror att alla kommer att dra en lättnads suck när allt blir klart eftersom det tagit två år, säger Emma Allison, projektledare hos Värmdö Kommun.

Hon berättar att det har varit en totalrenovering av samtliga lokaler och alla stammar har behövt bytas ut i den nästan 70 år gamla skolan. Det har i stunder gjort att föräldrar och lärare reagerat.

– Det har så klart blivit diskussioner kring arbetsmiljön. Det har varit mycket buller och ibland har vi fått avbryta vissa delar av arbeten. Men nu är tack och lov bullriga arbeten klara.

Kvarnberget
Foto: Ahlqvist & Almqvist arkitekter

Enligt Emma Allison är ett syfte av renoveringen att gå i linje med kommunens framtidsplan. Till 2030 vill de nå 60 000 invånare, vilket är en ökning på drygt femtio procent i jämförelse med idag. Lika stor procentuell ökning är kapaciteten av antalet högstadieelever på skolan, som går från 350 till 700 elever.

Det som gör Emma Allison mest stolt över renoveringen är att framtidens elever kommer få möjlighet att njuta av ett unikt konstverk.

– Vi har tagit in en lokal konstnär, Monica Larsson, som har fått arbeta tillsammans med eleverna och gjort en kaklad sittbänk vid entrén där eleverna själv har fått utforma och skapa kakelplattornas grafiska mönster.  

Text av Philip Erdtman

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!