2018-07-10 Affärs- och kontorshuset Sirius står färdigt https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/06/kontorshuset-sirius.jpg

Affärs- och kontorshuset Sirius står färdigt

Kontorshuset Sirius
Bland företag som tecknat kontrakt i Sirius finns exempelvis Tele2, Svenskt näringsliv, advokatfirman LA Partners och bostadsföretaget JM. Bildkälla: Wihlborgs / newscision
Kontor
Reportage

På Carlsgatan, alldeles intill Malmö centralstation står det nya affärs-och kontorshuset färdigt. Sirius som fastigheten kallas, är ett hus med flexibla ytor som kan utvecklas efter hyresgästernas behov och som avses miljöklassas enligt Miljöbyggnad Guld. 

Kontorshuset som är uppfört i fem våningar stod färdigt i november 2017. Nya hyresgäster har flyttat in successivt sedan dess. Bland företag som tecknat kontrakt i Sirius finns exempelvis Tele2, Svenskt näringsliv, advokatfirman LA Partners och bostadsföretaget JM.

– Intresset för Sirius har varit stort. Nyhamnen är Malmös nästa stora utvecklingsområde och närheten till centrum och stationen lockar fler företag att etablera sig i Nyhamnen. Fastigheten, som är byggt på en existerande detaljplan från 90-talet gör verkligen nytta på sin plats, säger Mikael Elofsson projektledare på Wihlborgs. 

Huset har fasader i gråsvart tegel med glasade gavlar som ramas in av metallpartier med mässingkänsla. Tanken är att ge en spännande kontrast mellan det mörka teglet och det glittriga. Ljusgårdens takljus är tänkt att ge känslan av ett fyrljus som upplevs ända från centrum.

– Fastigheten följer Wihlborgs koncept och är behovsstyrt när det gäller ventilation, temperatur, luft och närvaro. Sensorerna styr ventilation, belysning, värme och kyla. Huset kommer klassas enligt Miljöbyggnad Guld. 

Samarbetet beskriver Mikael Elofsson som mycket gott. 

– Projektet utfördes genom en totalentreprenad i samverkan. Samarbetet med totalentreprenören Veidekke har varit väldigt bra. Jag tycker att vi haft en mycket positiv stämning på arbetsplatsen som byggt på involvering av inblandade parter.  

Text av Myrna Whitaker

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!