2018-07-10 NCC:s nya huvudkontor https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/06/ncc-herrjarva.jpg

NCC:s nya huvudkontor

NCC Herrjärva
NCC bygger ett nytt huvudkontor i Solna norr om Stockholm, som ska vara klart om två år. Illustration: White Arkitekter
Kontor
NCC
Reportage

Järva krog, området ett stenkast från Ulriksdals station i Solna har under en längre tid stått under stor kontors- och bostadsutveckling. I NCC:s vision för området tar de själva plats som hyresgäst. Byggjätten fick under sommaren 2017 klartecken för en detaljplan som medger att bygga ett nytt, eget huvudkontor i området.  

– Genom flytten till ett helt nytt huvudkontor kan vi erbjuda en attraktiv, modern arbetsplats och samtidigt vara delaktiga i utvecklingen av en ny hållbar stadsdel, säger Peter Wågström, koncernchef på NCC.

Under 2019 beräknas det första kontoret stå färdig och ska då ersätta det äldre huvudkontoret. Bygget omfattar två kontorsbyggnader över 32 000 kvadratmeter kontors- och handelsytor samt cirka 70 lägenheter.

– Två kontorshyresgäster är klara, dels vi på NCC och PopInWork som etablerar sitt andra Stockholmskontor om 3 000 kvadratmeter. Förhandling med övriga hyresgäster pågår, säger Emil Junelind, projektchef på NCC. 

Bygget presenterades offentligt i samband med ett markbyte och ett exploateringsavtal  med Solna kommun om att utveckla en ny tät stadsstruktur i Järva krog. Byggrätten omfattar totalt 90 000 kvadratmeter, fördelat på hälften kontor och hälften bostäder. Rent detaljerat innefattar det bland annat tre nya stadskvarter med kontor, restauranger, service och bostäder tillsammans med nya torg och ny gatustruktur.

– För NCC innebär det här projektet att vi får ett nytt hållbart kontor som kommer med hög miljöklassning (BREEAM Excellent) och ligga på lägre än 50 kilowattimmar fastighetsenergi per kvadratmeter och år. Det stöttar vår höga ambition inom hållbarhet. Det innebär också en pusselbit i vårt arbetsgivarerbjudande, vi skapar arbetsplatser som stärker vår kreativitet och som på ett optimalt sätt utvecklar och stärker våra medarbetare i det dagliga arbetet, oavsett roll, säger Emil. 

Ramirent är en av huvudleverantörerna till projektet Herrjärva. Uppdraget innebär leverans av maskiner och tjänster, bland annat fallskydd, liftar, hissar, anläggningsmaskiner, handhållna bygg-och bearbetningsmaskiner samt moduler. 

– NCC är en viktig kund och samarbetspartner till Ramirent och vi är därför mycket glada över att vara en stor del av projektet, säger Stefan Munkhammar, affärschef på Ramirent.

Samarbetet beskriver även Emil Junelind som gott. 

– Vi har haft ett mångårigt och nära samarbete med Ramirent. I projektet har vi haft ett tätt och tydligt samarbete där vi hjälpts åt att utforma bodetableringen och utformningen av arbetsplatsen, avslutar Emil Junelind. 

NCC Herrjärva
Byggrätten innefattar bland annat tre nya stadskvarter med kontor, restauranger, service och bostäder med nya torg och ny gatustruktur. Illustration: White Arkitekter

Oljibe Stålbyggnads AB har uppdraget att både utföra en spiraltrappa i byggnaden Atrium 1 samt serva med kompletteringssmide. 

– Vi har tidigare samarbetet med NCC i flera tidigare projekt med goda resultat som bland annat Torsplan 2 där vi hade ett liknande uppdrag. Med tanke på den insatsen har vi fått möjlighet att i detta projekt komma in i ett tidigare skede, säger Robert Carlson, vd på Oljibe Stålbyggnads AB. 

Hittills har Oljibe Stålbyggnads gjort provisoriska smidesarbeten eftersom NCC ska riva delar av sitt befintliga kontor och i den rivningslinjen mellan rivning och det som ska vara kvar så har de satt in provisoriskt smide för att staga upp huset som blir kvar. 

– Förutom smidesarbeten utformar vi en exklusiv spiraltrappa som kommer bli publik i den nya huskroppen (Atrium 1) Vi hoppas och tror att vi även får vara med på andra smidesdelar i den här byggnationen. 

Samarbetet förklarar Robert Carlson som gott. Södersjukhusets byggnad 70/74, Torsplan, kvarteret Sparren på Södermalm och ett flertal skolor i Nacka är andra projekt ihop med NCC som gett goda resultat. 

–  NCC vänder sig till oss då vi visar att vi är kompetenta att göra den här typen av jobb. Spiraltrappan som vi gjorde på Torsplan fick ett otroligt mervärde för hela huset när den kom på plats. NCCs organisation tilltalar mig, kontakten är lättsam och bra med bibehållna kvalitetsnivåer på byggandet.

GTAB har uppdraget att gjuta samtliga delar av grunden i projektet Herrjärva. 

– NCC´s egen personal har gjort ett fint förarbete med form och armering och har sedan låtit oss gjuta samtliga delar av grunden. Ett mycket spännande jobb och det känns roligt att NCC gett oss förtroendet, säger Johnny Widlund på GTAB. 

GTAB är ett växande betongföretag som har specialiserat sig på ett flertal olika områden när det gäller betongarbete. De utför allt från formsättning till armering och gjutning. 

– Vår kunniga och yrkesutbildade personal hittar alltid hållbara lösningar oavsett vilka förutsättningar de ställs inför. Vår kunskap i kombination lång erfarenhet som betongföretag och en väl fungerande verksamhet gör att vi kan erbjuda betongarbeten av högsta klass till våra kunder.

Vad gör er unika på marknaden? 

Vi är den enda gjutfirman som tillhandahåller tre egna mastpumpat och en minipump. Detta möjliggör för oss att vara väldigt flexibla och att kunna möta alla kunders unika behov.  

Text av Myrna Whitaker

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!