2018-04-16 Multifunktionella golv är framtiden https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/04/multifunktionella-golv.jpg

Multifunktionella golv är framtiden

Multifunktionella golv
Golv skall oavsett om det är inomhus eller utomhus, privat eller offentlig miljö, reflektera rummet och förmedla en känsla i hela kroppen, menar Åsa Kallstenius, chefsarkitekt och delägare i KOD Arkitekter. Foto: Erik Ericsson
Byggindustrin
Reportage

Golv har stor arkitektonisk betydelse för helheten. Som samhällsutvecklare gestaltar arkitekten både utvändiga och invändiga miljöer. Arkitekter lägger stor vikt vid att få till en bra övergång mellan ute och inne i just valet av golv. 

– I grunden handlar det om att golvet ingår i en helhetsupplevelse som känns i kroppen utan att man kan ta på det. Generellt ska golvet passa för sitt ändamål. Det är viktigt att veta vad golvets ändamål, om det ska vara slitstarkt och tåla maskiner eller om det skall skapa en mjuk hemmiljö. Det finns inga enkla svar. Man måste ställa sig frågan vad golvet skall klara och förväntad livslängd, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt och delägare i Kod Arkitekter i Stockholm.

Ett vackert golv är ofta slitstarkt som tål att brukas. Man bör tänka på livscykler och hållbarhet över tid när man väljer golv. Trenden har gått mot att offentliga miljöer ges en mer hemlik karaktär. Förr var skillnaden mellan offentligt och privat mer tydliga. Idag har gränserna suddats ut, tycker Åsa Kallstenius som jobbat med golv ur ett arkitektoniskt perspektiv.

Multifunktionella golv

De multifunktionella golven är framtiden. Rummen skall vara mer flexibla och golven skall hålla för och olika verksamheter dygnets alla timmar. Det kommer ställs nya krav på golvet då vi i framtiden använder lokaler som tex. förskola på dagen, dansstudio på kvällen och ateljéer eller butiker på helgen.

Åsa Kallstenius
Åsa Kallstenius, chefsarkitekt och delägare i Kod Arkitekter. Bildkälla: Kod Arkitekter

– Samtidigt som hållbarhet har kommit högre upp på dagordningen har samtidigt utmaningarna blivit fler. Hållbarhetsfokus hjälper branschen att fatta bättre beslut. Det är en rolig tid att arbeta i. Man utvecklas som yrkesperson, säger Åsa Kallstenius.

3D bilder har gjort arbetet enklare att visualisera och förmedla hur golvet i en lokal kommer att gestalta sig.

– På kontoret har vi själv valt att lägga in ett kubbgolv i trä. Det är väldigt fint, luktar gott samtidigt som det är tillåtande och slitstarkt, tillägger Åsa Kallstenius.

Text av Kim Hall

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!