2017-09-13 Folkets hus i Borås byggs om https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/09/folkets-hus-boras.jpg

Folkets hus i Borås byggs om

Folkets hus i Borås
Reportage

Folkets hus i Borås byggdes under 1940-talet och när det nu är i behov av en upprustning är det SERNEKE som får uppdraget. Beställare är det kommunalägda fastighetsbolaget IBAB och summan för projektet uppgår till ca 160 miljoner.

Byggnaden ritades av Boråsarkitekten Gunnar Jonsson år 1939 och har sedan dess både byggts om och till flertalet gånger. Den här gången handlar det om en mer omfattande upprustning där byggnaden ska restaureras till sitt ursprungliga skick och nya byggnader ska tillkomma.

Under tiden som byggarbetet fortgår kommer förbifart Allégatan att vara avstängd för trafik. Tryckerigatan, Järnvägsgatan och Robert Nilssons plats kommer att få begränsad fram-

komlighet. Från tak och två våningar ner använder man rivningsrobotar och för följande etage grävmaskin med rivningsutrustning. Grundförstärkningar under marknivå med nya fundament och hissgropar är det sista momentet. Därefter startar själva bygget av Kongresshuset i september.

– Vi kommer att ha ett s.k ”tätt” hus vid årsskiftet och fram till semestern 2018 skall samtliga väggar och installationer vara på plats säger Stefan Andersson från SERNEKE är platsansvarig för bygget av Borås Kongresshus.

– Borås Kongresshus är ett omfattande bygge med ett tjugotal olika underentreprenörer varav de större är upphandlade i partnering. Över 60 personer kommer att arbeta med de olika delarna för att få huset inflyttningsklart till den första oktober 2018, avslutar Stefan Andersson.

Bildkälla: Industribyggnader i Borås AB

Text av Myrna Whitaker

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!