2020-11-18 Strejk hotar byggen – 87 arbetsplatser berörs https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/11/byggnads-byggforetagen.jpg

Strejk hotar byggen – 87 arbetsplatser berörs

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads och Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads och Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen. Foto: Byggnads och Byggföretagen
Byggindustrin
Nyheter

Byggnads varslar om strejk på Byggavtalet från och med 27 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal innan dess. Varslet omfattar i första steget 87 arbetsplatser och cirka 1 400 anställda.

– Under året har fack och arbetsgivarna stått sida vid sida på seminarier och pratat om hur vi ska städa upp branschen. Men när vi sedan sitter i förhandlingar går de inte från ord till handling. Det här är en ödesfråga för byggbranschen. Vilken väg ska vi gå? En byggbransch i världsklass eller en byggbransch i spillror? säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads anser att under avtalsförhandlingarna har deras förslag för att få ner olyckstalen och få bukt med kriminaliteten hamnat längst ner på dagordningen. De menar att arbetsgivarnas fokus är enbart på gamla käpphästar. Exempel på det är att få mer makt över lönesystem, arbetstid och att minska byggnadsarbetarnas inflytande på våra arbetsplatser.

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen, menar att skälet till Byggnads strejkvarsel är att de vill ha mer än märket.
– Dessutom vill de förbjuda seriösa bemanningsföretag och kasta bort värdet av yrkesbeviset. Det kan inte vi gå med på, säger Mats Åkerlind.

Bland de berörda arbetsplatserna finns City Gate (Skanska), Slussen SN71/SN81 (Skanska), Bergentreprenad Sickla (Veidekke), Magasin X Uppsala (NCC), Burlovsbadet (NCC), Kvarter 1 Kiruna (Nåiden Bygg AB), Nya badhuset i Kristianstad (Peab), Liljevalch (Peab).

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!