2020-06-01 Konkursvågen över: ”Åter på normala nivåer” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/01/mc6pfo4ozfhoixvcjrcl.jpg

Konkursvågen över: ”Åter på normala nivåer”

Det var på torsdagen förra veckan som bolaget CLB ansökte om konkurs. Bild: Creditsafe
Bildkälla: Creditsafe
Nyheter

De senaste månadernas kraftiga konkursökningar är nu återigen på normala nivåer. I maj ökade konkurserna med fem procent, jämfört med samma period i fjol, enligt färsk statistik från UC.

Bygg uppvisar sjunkande konkursantal, ned 22 procent jämfört med samma period förra året. I maj gick 2,8 bolag per dag i konkurs jämfört med 3,5 i maj 2019.

– Den första konkursvågen är över. Under mars och i början av april ökade konkurserna kraftigt för att sedan mattats av och antalet konkurser är nu på samma nivå som under 2019, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

För hotell- och restaurangbranschen fortsätter dock konkurserna att stiga. I maj ökade antalet konkurser med 54 procent jämfört med maj i fjol.

Enligt UC är en andra konkursvåg trolig i höst då många faktorer tyder på detta, bland annat det kraftiga tappet i BNP och en förväntad arbetslöshetsnivå på tvåsiffriga procentsiffror.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!