2019-11-05 Kärnhem svarar på uppgifterna om Byggteknik https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/11/karnhem-byggteknik-konkurs-webb.jpg

Kärnhem svarar på uppgifterna om Byggteknik

Bild på Brf Selmas Park i Örebro. Foto: Kärnhem
Nyheter

Branschaktuellt skrev tidigare om byggföretaget Byggteknik i Katrineholm som gick i konkurs efter att en kund inte betalat de sista fakturorna på drygt 10 miljoner kronor. Det kan du läsa mer om här.

Nu svarar kunden, Kärnhem Bostadsproduktion AB, på nyheten. Mellan bolagen tecknades ett entreprenadkontrakt med en fast kontraktssumma om 144 miljoner kronor.

Markförhållanden orsakar tillkommande kostnader

Entreprenadkontraktet innefattar att på totalentreprenad i Örebro uppföra 106 bostäder med tillhörande underjordiskt garage, komplementbyggnader och markarbete. I maj 2018 godtog Kärnhem tillkommande kostnader på grund av bland annat markförhållandena, vilket innebär att Byggteknik skulle slutföra entreprenaden för 159 miljoner kronor, det skriver Kärnhem.

Kallade till krismöte

I slutet av december 2018 kallade Byggteknik till ett krismöte och meddelade att entreprenaden skulle bli ytterligare 30 miljoner kronor dyrare och att det förelåg en akut likviditetskris hos Byggteknik. Under september månad 2019 visade det sig att entreprenaden drabbats av ytterligare kostnadsökningar. Den 10 oktober 2019 när entreprenaden hade godkänts lämnade Byggteknik en slutavstämning som indikerade en slutlig kostnad 201 miljoner kronor eller 42 miljoner kronor dyrare än avtalade 159 miljoner kronor.

Kärnhem avslutar med att skriva att bolaget betalade Byggteknik 188,7 miljoner kronor, vilket ska jämföras avtalade 159 miljoner kronor.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!