2021-04-08 NCC ska bygga bergrum på uppdrag av Hybrit https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/06/hybrit-lulea.jpg

NCC ska bygga bergrum på uppdrag av Hybrit

HYBRIT pilotanläggning Luleå. Fotograf: Åsa Bäcklin, HYBRIT
HYBRIT pilotanläggning Luleå. Fotograf: Åsa Bäcklin, HYBRIT
NCC
Projekt

NCC har fått i uppdrag av Hybrit Development att bygga ett bergrum för den pilotanläggning för vätgaslagring som ska byggas i Svartöberget, Luleå. Ordern är värd 40 miljoner kronor.

NCC:s uppdrag är att bygga det bergrum på cirka 100 kubikmeter där vätgasen ska lagras. I nästa steg klär projektet in bergrummet med ett utvalt material som tätskikt.

Arbetet med att anlägga bergrummet utförs under jord där lagrets högsta nivå ligger ca 30 meter under markytan. Ovan jord ska även en kompressoranläggning byggas.

– NCC har tidigare erfarenhet av att bygga bränsleanläggningar och gaslager i bergrum och dessa erfarenheter tar vi med oss till detta spännande projekt. Vi ser fram emot att tillsammans med Hybrit Development bygga en pilotanläggning som möjliggör fossilfri stålproduktion i framtiden, säger Stefan Olsson, produktionschef NCC Infrastructure.

Parterna har under en första fas planerat projektet och nu inleds bygg- och anläggningsfasen som beräknas vara färdigställd i första kvartalet 2022.

NCC:s uppdrag är en utförandeentreprenad i samverkan. Ordern uppgår till cirka 40 MSEK och orderregistreras i första kvartalet 2021 i affärsområde NCC Infrastructure.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!