Moduler
2 min lästid

Hårdare krav ökar efterfrågan på energieffektiva bodar och moduler

8:e november 2013, 08:54
Hårdare krav ökar efterfrågan på energieffektiva bodar och moduler
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Zenergy AB har uppmärksammats för det fukt- och mögelresistenta väggsystem Zenergy ZIP som bland annat används i de moduler och bodar som företaget tillverkar. Man har till exempel fått pris för Sveriges mest energieffektiva byggbod.

Grunden för företagets produkter är ett högisolerande material i sandwichkonstruktion. Zenergy ZIP, som elementet kallas, består av en isolerande kärna i mitten mellan två  skivor av magnesiumoxid. Dessa kompletta skivor – med ett lamdavärde på endast 0,023 W/mC – kan förutom ytterväggar även användas som tak, golv och innerväggar.
– Fördelarna med magnesiumoxid är bland annat att det inte brinner. Skivan håller därför Brandklass A1, vilket är den högsta brandklassen. Zenergy ZIP-elementen medför tack vare sina energiegenskaper betydligt sänkta driftkostnader, säger företagets VD Olle Magnusson.

Den kompletta skivan har god ljudisolerande förmåga och är dessutom okänslig för fukt. Tack vare att magnesiumoxid är helt oorganiskt så möglar den inte heller.

Den goda energiprestanda hos företgagets byggbodar har fått många i branschen – både i Sverige och ute i Europa – att höja på ögonbrynen.
– Energibehovet ligger på endast 53 kWh per kvadratmeter och år, vilket till och med är under byggnormen för permanenta byggnader. U-värdet ligger på 0,13, vilket är hälften av motsvarande siffra för konkurrenternas byggbodar.

Tajmingen kunde inte vara bättre för företagets produkter och Olle Magnusson menar att efterfrågan är mycket god.
– Vi har tillverkat cirka140 bodar till bland annat Skanska och PEAB, säger han.

Ett ökat miljöfokus som även spridit sig till byggarbetsplatser i kombination med en uppenbar besparingspotential för framförallt el och uppvärmning av byggbodar är några av förklaringarna till framgångarna med byggbodarna.
– Jag är övertygad om att Zenergy ZIP-materialet ligger i tiden då vi sannolikt även kommer att få ändrade byggnormer framöver med tuffare krav på energieffektivitet, avslutar Olle Magnusson.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0