2020-02-20 En nordeuropeisk megaregion med Fehmarn Bält-förbindelsen https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/02/Illustration-Femern-AS.jpg

En nordeuropeisk megaregion med Fehmarn Bält-förbindelsen

Illustration: Femern A/S
Mässor

Spadtaget för världens längsta kombinerade väg- och järnvägstunnel Fehmarn-Bält har gått av stapeln. Här knyts Danmark, Tyskland och Sverige ihop till en nordeuropeisk megaregion.

Danskarna var först med spaden i marken. Det gör att tunneln kan öppnas redan 2028.  
– En tredjedel av Sveriges export eller import går genom Skåne vilket gör att behovet av infrastruktursatsningar är stort. I och med Fehmarn Bält-förbindelsen får vi utöver det en 160 kilometer kortare sträcka till Danmark. Vilket gör att tillströmningen genom Skåneregionen kommer att växa än mer. Det skapar fantastiska näringslivsmöjligheter nu när vi kan integrera en helt ny arbetsmarknadsregion, säger Ulrika Geeraedts, Regional utvecklingsdirektör för Region Skåne och fortsätter:

Ulrika Geeraedts, Regional utvecklingsdirektör för Region Skåne. Bildkälla: Region Skåne

– Människor kopplas samman och det öppnas upp möjligheter, inte bara för regionen i sig men även för individen som kommer kunna pendla till norra Tyskland utan konstigheter. Dessutom behöver vi se över den ökade genomströmningen, det kommer bli en skarp ökning av gods och transporter samt flöden av människor, mellan Sverige och Tyskland.

Ett projekt som Fehmarn Bält-förbindelsen bjuder naturligtvis på en del utmaningar. Speciellt eftersom biltrafiken och kollektivtrafiken redan har nått sitt tak på vissa platser i Skåne idag.

– Ska vi ta tillvara på de positiva synergierna förbindelsen kommer med, behöver vi utveckla infrastrukturen i Skåne. Det blir lätt att vi annars kan bli en flaskhals i systemet om vi inte får till lösningar för godstrafik och persontrafik.

Kompetensbehovet växer

Redan idag varslar Trafikverket om att det är svårt att få tillräckligt många anbud och prisklassen är på en väldigt hög nivå. Det finns inte tillräckligt med personal till stora infrastrukturprojekt helt enkelt.

– Det här är ett orosmoment och något som vi på Region Skåne arbetat aktivt med. Vi behöver säkerställa kompetens, inte bara i Skåne utan resten av Sverige också. 

Men trots de utmaningar som väntar, återkommer Ulrika Geeraedts till alla de fantastiska möjligheter som kommer med Fehmarn Bält-förbindelsen.

– Precis som Öresundsbron, kommer Fehmarn Bält-förbindelsen betyda oerhört mycket för regionens utveckling. Det är också därför vi vill medverka på Fastighetsmässan i Malmö – flera nya områden kommer att växa fram och behovet av allt från fastigheter till nya bostäder kommer att växa markant. Möjligheterna är många och detta är bara början.

Ulrika Geeraedts, Regional utvecklingsdirektör för Region Skåne kommer att föreläsa på Fastighetsmässan under temat: ”Den kommande Fehmarn Bält-förbindelsen – skapar den en nordeuropeisk megaregion och vad innebär det för Skåne?” den 26 februari 09:30 – 10:15.

    Vill ni ställa ut på mässan – skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar en säljare på Fastighetsmässan dig

    Missa inget!

    Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!