2020-02-20 Sydsveriges smartaste fastighet https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/02/Solkvarteret.png

Sydsveriges smartaste fastighet

Illustration: Hans Willehader på Kjellander Sjöberg Arkitektkontor
Mässor

Priset Sydsveriges smartaste fastighet delas ut på Fastighetsmässan i Malmö 27 februari och tilldelas en fastighet eller ett projekt som kommit långt när det gäller till exempel hållbarhet eller energieffektivisering.

I år tilldelas Serneke och Eon priset för nybyggnadsprojektet Brf Solkvarteret som kommer att bli nästan självförsörjande på el.

Brf Solkvarteret består av 83 lägenheter i stadsdelen Hyllie i Malmö. Brf Solkvarteret är ett projekt som sticker ut med nya och innovativa lösningar. Solpaneler på taket ger de boende tillgång till förnybar energi, det finns batterier som lagrar energi för att den ska kunna användas även när solen inte skiner och även energin från hissens inbromsningar tas tillvara. Brf Solkvarteret är resultatet av ett samarbete mellan Serneke och Eon, som kommer att vara ansvariga för driften av solcellerna och batterier efter husen är färdiga.

– I husen använder vi också så kallad Smart Grid, vilket innebär att fastigheten uppkopplad för mätning, styrning och optimering av el- och värmeförbrukning under dygnets alla timmar. Fastighetens energisystem är uppkopplat hela vägen från lägenhetsnivå till distributionsnivå, berättar Carl Knutsson, projektledare på Serneke Projektutveckling AB.

– Hållbarhetsfrågan och fokus på ett smart boende är genomgående även på andra områden i Solkvarteren: vi använder förnybar fjärrvärme, digitala lås till bostäderna och ett ”sharing office” där boende hämtar ut sina paket eller matvaror och här får de boende tillgång till bil- och cykelpool, fortsätter Carl.

Priset kommer att delas ut till representanter från Serneke och Eon på Fastighetsmässans scen kl 14.15 den 27 februari. Prisutdelare är Jan Eliasson, fd vice Generalsekreterare på FN.

    Vill ni ställa ut på mässan – skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar en säljare på Fastighetsmässan dig

    Missa inget!

    Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!