2020-02-13 Boende i Tensta torn tvättar helt utan kemikalier https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/02/Tensta-torn-redigerad.jpg

Boende i Tensta torn tvättar helt utan kemikalier

Tensta torn. Bildkälla: Åke Sundvall
Mässor

När vi tvättar går kemikalierna rakt ut i avloppet vidare till havet. Med försurning och algblomning som effekt. Men det finns lösningar där varken tvättmedel eller sköljmedel behövs. Fastighetsägaren Åke Sundvall är en av dem som har prövat på en tvättmedelsfri tvättstuga i deras studentfastighet Tensta torn.

En tvättmedelsfri tvättstuga men ändå ren och mjuk tvätt – hur går det ihop? Jo, nämligen genom unika filtersystem som kopplas in och placeras mellan det inkommande vattnet och tvättmaskinen. Vattnet omvandlas till ett unikt ultrarent vatten, som gör tvätten ren helt utan tvättmedel och andra tillsatser.

Det låter lite för bra för att vara sant, funkar det verkligen?

– Det var exakt vårt första intryck när vi träffade Swatab på en mässa för ett tag sedan. Men det har verkligen funkat, berättar Viktor Sundvall, Fastighetschef.

Vad skulle ni säga har varit de största vinsterna med Swatabs filtersystem DIRO?
– Från början hade vi maskiner med självdoserande tvättmedel där vi som Fastighetsägare stod för tvättmedlet. Men vi upptäckte att den lösningen inte var ekonomiskt, långsiktigt hållbar. Vi började titta efter nya lösningar och kom då över DIRO hos Swatab. Förutom att vara ett mer ekonomiskt fördelaktigt system var det dessutom miljövänligt. Det var en stor bonus och vi är supernöjda.

”Det tar jag som ett bra betyg”

DIRO-systemet levererar med andra ord efter förväntningarna och underlättar både ekonomiskt och miljömässigt för fastighetsägaren. Åke Sundvall planerar även att installera DIRO i två nya studenthus i Gubbängen, som nu är under byggnation. 

Men var det inte krångligt att installera ett helt nytt system i en befintlig tvättstuga?
– Inte alls. Det är det som är så bra med Swatabs DIRO-filter. Man behöver inte byta tvättmaskinen, utan kopplar in och placerar DIRO mellan det inkommande vattnet och tvättmaskinen. Enkelt och snabbt, säger Viktor Sundvall och avslutar:

– Det är sällan hyresgäster återkopplar om något, då gäller det ofta åtgärder som behövs. Men här har vi faktiskt fått positiv återkoppling. Det tar jag som ett bra betyg.

Tensta torn:

Byggdes: april 2017
Storlek: 17 våningar, 243 lägenheter
Fastighetsägare: Åke Sundvall
Installerat: DIRO-filter för 10 tvättmaskiner (en centralt filtreringssystem servar 10 maskiner)

Tips för dig som funderar på tvättmedelsfritt:

  • Informera alla i god tid och med korrekt material att ett DIRO system kommer installeras i tvättstugan
  • Låt individen välja, lämna kvar en maskin där det går att tvätta på det gamla sättet
  • Det går att anpassa DIRO systemet till andra maskiner, som bland annat Podab och Miele
  • DIRO är testade enligt standarden för EU-ecolabel med godkända resultat för fläckar. Dock kan vissa fläckar behöva fläckborttagningsmedel – se www.swatab.com för lite olika tips på hur man kan behandla fläckar och vittvätt på ett miljövänligt sätt. 

Besök Swatab på Fastighetsmässan i Malmö i monter H23.

    Vill ni ställa ut på mässan – skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar en säljare på Fastighetsmässan dig

    Missa inget!

    Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!