2019-09-10 FTX sparar energi och ger renare luft https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/09/enex.jpg

FTX sparar energi och ger renare luft

På bilden syns en av Enex trapphusvent till höger. Foto: Enex
Mässor

FTX ventilation med sopnedkasten som tilluft sparar 30 procent energi och ger renare luft med värmeåtervinning.

BRF Skytten 2 i Rosersberg har graderat upp sin F-ventilation till ett system med återvinning. Anläggningen är ovanlig så till vida att det inte finns några ventilationsrör in i lägenheterna. Hittills har BRF Skytten 2 sänkt sin energiförbrukning från 820 000 kronor per år till 220 000 kronor per år.

– I ett vanligt frånluftssystem ventilerar man bort stora delar av den varma luften. Vi låter den kalla uteluften förvärmas i en motströmsvärmeväxlare och luften går igenom ett *F7-filter för att sedan ledas i kanaler inuti de tidigare sopnedkastschakten som nu renoverats för nytt ändamål. Detta berättar vd Erik Nigell på Enex, företaget bakom den unika lösningen. Han fortsätter:

– Luften strömmar ut ur de tidigare sopnedkasten på varje våningsplan med hjälp av fläktar på vinden och trycks in i lägenheterna genom ett patentdon. På så sätt tar vi in ungefär 25 liter filtrerad varm luft per sekund i lägenheterna, säger Erik Nigel på Enex. Uteluft tas från spaltventiler i ytterväggarna. En annan faktor i det hela är att systemet kan ”vändas” så att det under varma sommardagar istället kan fläkta kall luft till lägenheterna.

Unika rördragningar

Det unika med återvinningssystemet hos BRF Skytten 2 är att rördragningarna går i de tidigare sopnedkastschakten och att lägenheterna inte har några tilluftskanaler.

– Vid en eventuell rökutveckling vänder luftströmmen helt enkelt och fläktar ut luften istället, berättar Erik Nigell och avslutar:

– En positiv effekt med det nya systemet var att radonhalten också sänkts drastiskt i de fastigheter där man tidigare hade höga nivåer av radon.


*F7 Filter. Filtrering av luften sker med ett filter i F7-klass på tilluften vilket är mer än väl för att stoppa alla farliga partiklar som kan leta sig in från vår utomhusmiljö till exempel pollen, avgaser och andra utsläpp.

    Vill ni ställa ut på mässan – skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar en säljare på Fastighetsmässan dig

    Missa inget!

    Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!