2019-05-29 Ett Västsverige i världsklass https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/johan-trouve-webb.jpg

Ett Västsverige i världsklass

Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren. Foto: Västsvenska Handelskammaren.
Mässor
Reportage

För ett västsvenskt näringsliv i världsklass, det är ledorden för Västsvenska Handelskammarens vision. Målen är höga och ambitionen likaså. Det och mycket mer kommer Johan Trouvé, VD på Västsvenska Handelskammaren, tala om på Fastighetsmässans scen den 5 september kl. 10.30.

Göteborg har inlett sin största utvecklingssprång i modern historia, det skriver staden på sin webbsida. Det byggs för att komma ikapp bostadsbristen och göra plats för 150 000 nya göteborgare. Samtidigt ska Göteborg bli en grön och nära storstad. En stad som är hållbar och öppen för världen. Allt som allt ligger målet på 80 000 nya bostäder och lika många arbetsplatser till år 2035.

– Göteborg står inför en fantastisk utveckling – det kommer jag prata om på Fastighetsmässans scen i september. Vi är den starkaste tillväxtregionen i Sverige, kanske till och med i Skandinavien och det vill jag att samtliga besökare på Fastighetsmässan ska få reda på. Jobbar man i bygg- och fastighetsbranschen är Göteborg staden man ska engagera sig i de kommande 20 åren, säger Johan Trouvé.

Idag händer allt på en och samma gång. Aktörer från olika håll bygger och utvecklar för fullt.
– Det intressanta är just att det är väldigt många, olika, aktörer som engagerar sig. Allt från enskilda statliga aktörer, kommunala och privata aktörer som bolag och statliga myndigheter. Och alla agerar samtidigt, säger Trouvé och fortsätter:

– Det går också väldigt bra med sysselsättningen i den här regionen. Efterfrågan på kompetens och arbetskraft är stor. Det kräver i sin tur nya bostäder och kontor samt offentliga byggnader. Allt driver på stadsutvecklingen.

Fastighetsmässan Göteborg

Johan Trouvé lyfter vikten av samlingspunkter där branschen kan träffas, utbyta tankar och erfarenheter. Platser där man får den kunskap och information krävs.

– Jag hoppas att jag kan bistå personer på mässan med kunskap som de inte hade innan, eller så har jag bekräftat en tanke som redan fanns där.

Framtida testarenor

En sådan tanke kan vara hållbar stadsutveckling, en oerhört stark trend idag, berättar Trouvé.
– Jag hoppas och tror att den byggnation som sker i Göteborg kommer innebära att marknadsaktörer hittar nya metoder som är mer hållbara, att de tänker till vid resurshantering och sen planerar för en framtida klimatförändring. Göteborgs stad har varit en föregångare inom det området. Man har tittat på vad det innebär när vi får havsnivåhöjningar eller mer extremväder, säger Trouvé och avslutar:

– För att vi ska ligga i framkant skulle jag gärna se testarenor, eller pilotanläggningar där man testar nya lösningar i Göteborg. Kanske kan vi bli en föregångare inte bara i Sverige, utan hela världen. Jag tycker att alla aktörer, från beställare till utförare har en möjlighet och ett ansvar att lösa hållbarhetsfrågan på bästa sätt. Det kommer att bli ett krav på allt och alla i framtiden och ser man inte själv hur man kan bidra med det och ändra sin affärsmodell ska man nog inte vara på den här marknaden. Det är min uppmaning.

Vill ni ställa ut på mässan – skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar en säljare på Fastighetsmässan dig

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!