2019-02-28 ”Det behövs en radikal förändring” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/maria-brogren.jpg

”Det behövs en radikal förändring”

Maria Brogren, chef för hållbarhet och innovation på WSP. Foto: WSP
Maria Brogren, chef för hållbarhet och innovation på WSP. Foto: WSP
Mässor

Under Fastighetsmässan den 6 mars kommer bland andra Maria Brogren, chef för hållbarhet och innovation på WSP att föreläsa om vikten av cirkulär ekonomi i byggbranschen. Det krävs en radikal förändring, menar hon.

– Det är en viktig fråga. Om vi ska kunna minska klimatpåverkan och övrig miljöpåverkan från byggandet måste vi radikalt förändra sättet vi använder byggmaterial på – hur vi ser på material. Ett mer cirkulärt byggande har också potential att minska kostnaderna för byggnation, ombyggnad och demontering. Om vi gör det på rätt sätt, säger Maria Brogren och fortsätter:
– Det är inte lätt att få till ett cirkulärt byggande, för då skulle det redan ha hänt. Det är därför som vi behöver samarbeta. Vi tycker att det är ett bra tillfälle att ta upp detta ämne på Fastighetsmässan för att väcka intresse bland deltagarna och stimulera till mer utveckling inom detta område.

Öppna upp för innovation

Utmaningarna är många men enligt Brogren kan mycket lösas om branschen skulle gå samman mer. Ett ökat samarbete över gränserna.

– Det största hindret är att vi gör som vi alltid har gjort och att branschen är så linjärt uppdelad. Den ena aktören gör sin del och lämnar över till nästa. Det försvårar innovation och motverkar en bra återkoppling av vad som fungerar och inte.

Ändra tänket – från början till slut

Men det finns stunder då det verkligen har fungerat.

– När vi gör saker tillsammans på riktigt, till exempel i ett demonstrationsprojekt, så funkar det ofta bra. Men vi har inga bra sätt att få in innovationer i det vanliga byggandet. För att få till ett mer cirkulärt byggande behöver vi tänka på byggnadens slutskede redan i designfasen – och det är vi inte vana vid.

Maria Brogren föreslår ett pilotprojekt för att verkligen få bollen i rullning, ett projekt där samtliga
aktörer är delaktiga.
– Jag skulle vilja samla ett gäng beställare, entreprenörer, konsulter, arkitekter och materialleverantörer och genomföra ett antal pilotprojekt som är designade för demontering och avfallsminimering redan från början. Det kommer att krävas tid och ett gemensamt åtagande från alla inblandade för att det ska lyckas.

 

Maria Brogren avslutar också med att nämna att vi borde lära av varandra. I Storbritannien har WSP tillsammans med andra aktörer gjort en lista på 10 punkter för ett mer cirkulärt bygge. Ta det av det här. 

 

Vill ni ställa ut på mässan – skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar en säljare på Fastighetsmässan dig

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!