Mässor Byggmässor
3 min lästid

Så ska bygg- och anläggningssektorn nå nettonoll

15:e april 2024, 13:00
Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige. Foto: Oskar Omne
Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige. Foto: Oskar Omne
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 branscher tagit fram färdplaner för hur de ska kunna bli fossilfria eller klimatneutrala. Bland annat bygg- och anläggningssektorn som med hjälp av Färdplan 2045 ska nå nettonoll-utsläpp av växthusgaser 2045. Färdplanen togs fram redan 2018, men sedan dess har mycket hänt. I februari 2024 presenterades därför en uppgraderad färdplan. Här preciseras nya politiska förslag som enligt branschen behöver genomföras för att sektorn ska klara målet.

Viktigaste åtgärderna

I Färdplan 2045 samlas hela värdekedjan, allt från tillverkare av byggmaterial och entreprenörer till byggherrar och förvaltare. Och för att lyckas med målet arbetar sektorn med åtgärder som förändrad råvarusammansättning, elektrifiering och effektivisering av produktions- och transportprocesser, ökad användning av förnybara bränslen, effektivare transporter, cirkulära flöden och optimering av energi- och klimatprestanda.

Enligt Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, är en av de viktigaste åtgärderna för att nå klimatmålen att börja med att försöka halvera sin klimatpåverkan.

– Det finns en hel palett av åtgärder man kan göra för att halvera sitt klimatavtryck. Till exempel kan man effektivisera sin cementanvändning genom att använda samma cementblandning för både golv, tak och balkar, eller så satsar man på nya bindemedel genom klimatförbättrad betong. Idag har vi kommit så pass långt att det finns bra lösningar som inte behöver vara kopplat till några högre kostnader, säger han och tillägger:

– Tiden är också mogen att skala upp alla lyckade pilotprojekt så att en halvering av utsläppen vid nybyggnation, renovering och underhåll blir det nya normala.

För tillverkarna i värdekedjan, menar Svante Axelsson, handlar många av de viktigaste åtgärderna just om cement.

– Den största klimatpåverkan har vi i cementproduktionen så målet är att den ska bli fossilfri 2030. Det är det stora skiftet, för när den produktionen är klimatneutral blir det lätt att göra hela byggnaden klimatneutral. Samtidigt har vi börjat bygga väldigt mycket med trä i Sverige och här har vi en stor erfarenhet som vi både kan lära ut och exportera. 

Byggarna, upphandlarna och installatörerna

– När det kommer till aktörerna som bygger finns det mycket att göra. Inte minst att satsa på klimateffektiva byggmaterial och cirkularitet. Samtidigt är det många gånger byggföretagen som står för upphandlingen av underentreprenörer vilket innebär att byggföretagen kan se till att upphandla utsläppsfria arbetsplatser. Det vill säga att alla maskiner, inklusive transportflöden till och från byggarbetsplatsen, ska vara klimatneutrala, säger Svante Axelsson.

Det kopplar i sin tur in på nästa grupp – upphandlarna och köparna.

– Här är staten och kommunen enormt viktiga och om upphandlarna bara sätter höga ambitioner har byggföretagen inga problem att lösa dessa. På så sätt kan man få fart på teknikutvecklingen, säger Svante Axelsson och utvecklar:

– Idag har vi spännande erfarenhet av att ge byggföretagen större frihet både i tid och konstruktion. Man märker att om man detaljhanterar för mycket så hämmas kretiviteten, och många gånger har byggföretaget mycket bättre koll på hur man bygger ett hus än upphandlaren. Sätter man i stället övergripande mål, som exempelvis halvering av utsläpp, visar det sig att byggföretagen klarar höga målsättningar samtidigt som bygget till och med kan bli billigare.

En annan nyckelspelare i omställningen, menar Svante Axelsson, är installatörerna.

– Hittills har vi pratat mycket om att bygga smart, men såklart ska ju huset fungera smart också. Därför är det viktigt att satsa på klimatsmarta installationer. Här är isolering och energieffektivitet stora spelare då cirka 34 procent av all energi som används i Sverige kommer från byggnader, avslutar han.

#fossilfritt sverige #mässor #nettnoll
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0