Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Elinstallationsreglerna ges ut som en uppdaterad utgåva av SEK handbok 444 som ska göra standardarden lättare att följa, och på Elmässan finns SEK Svensk Elstandard på plats för att guida besökarna genom de ändringar som skett sedan förra utgåvan.
För att kunna planera och utföra elinstallationer för lågspänning på ett säkert och funktionellt sätt finns detaljerade tekniska regler att följa. Därför erbjuder SEK Svensk Elstandard SEK Handbok 444, Elinstallationsreglerna med kommentarer som ska ge en vägledning för hur dessa aspekter kan uppfyllas.
– Svensk standard kan ses som rekommendationer men eftersom Elsäkerhetsverkets föreskrifter hänvisar till svensk standard, och att det för ett säkert utförande av elanläggningar är denna standard som avses, är det indirekt Elinstallationsreglerna som Elsäkerhetsverket hänvisar till. Följer man Elinstallationsreglerna kan man alltså känna sig säker på att ens installationer både blir korrekta och säkra, säger Ingvar Eriksson, teknisk expert på Svensk Elstandard.
Elinstallationsreglerna, standarden SS 436 40 00, är i första hand är en nationell standard, men den bygger på och är i princip identisk med den internationella standard-serien IEC 60364. Senaste utgåvan av Elinstallationsreglerna släpptes 2017, och för att användarna av Elinstallationsreglerna ska få en större insikt i förändringar och nyheter i nya utgåvan kommer Ingvar Eriksson att finnas på plats på Elmässan.
– Det vi ska lyfta på mässan är den nya utgåvan av SEK Handbok 444 och de förändringar som skett sedan den senaste utgåvan kom ut. Förra utgåvan kom ut för sju år sedan och sedan dess har standarderna som Elinstallationsreglerna bygger på uppdaterats, säger han och tillägger:
– SEK Handbok gör det lättare att följa Elsäkerhetsverkets föreskrifter, och utöver standarden innehåller handboken kommentarer som ger tolkningar och extra hjälp i hur man ska läsa standarden. Dessa kommentarer har experterna inom den tekniska kommittén SEK TK 64 tagit fram.
Exempel på nyheter och förändringar i nya utgåvan av Elinstallationsreglerna hittas bland annat i avsnittet om solceller. Likaså har avsnittet om laddning av elfordon genomgått en del förändringar. Andra förändringar i handboken hittas i kapitlet om bryt-, manöver- och skyddsanordningar och i helt nytt avsnitt kan användarna läsa mer om funktionsjordning.
– Eftersom de internationella standarderna uppdateras hela tiden väljer vi själva när vi vill ta in dem som svensk standard, och för att inte hålla på och ändra standarden allt för ofta brukar vi försöka uppdatera Elinstallationsreglerna ungefär vart femte år. Nu var det helt enkelt dags för en uppdatering, och med den nya utgåvan av Elinstallationsreglerna säkerställer användarna att de håller sig till nu gällande standard för elinstallationer, avslutar Ingvar Eriksson.
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB