Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
På Elmässan berättar Johan Lundell mer om hur visualiserade notationer, som orienteringskartor för elektriker, kan hjälpa till att minska olyckorna inom elbranschen.
När användare lättare förstår och kommer ihåg den information de ser blir arbetet säkrare. Det menar Johan Lundell på företaget Nodd som med hjälp av notationer i stället för enbart text vill hjälpa till att säkra arbetarens vardag.
– När en underhållsarbetare kommer ut till en arbetsplats är det vanligt att personen möts av hundratals sidor instruktioner i text. Detta trots att instruktionerna gör sig betydligt mycket bättre i notationer som exempelvis kartor eller andra symbolspråk. Att läsa flera sidor text är både tidskrävande och ger information på ett sätt som lätt glöms bort, medan notationer både är lättare att förstå, ta in och komma ihåg. Genom att använda notationer förenklar man underhållsarbetarens arbete betydligt vilket i sin tur också ökar säkerheten på arbetsplatsen, säger Johan Lundell.
Några exempel som Johan tar upp är exempelvis noter inom musiken eller kartor inom orientering.
– Tittar man inom musiken så hjälper noter musikerna att kunna spela musik de aldrig hört, och när det kommer till orientering kan orienterare hitta i områden de aldrig tidigare varit tack vare kartor. Detta för att man hittat sätt att kondensera informationen så att den blir lätt att förstå. Andra exempel hittas inom trafiken där man både har vägbeskrivningar, kartor, GPS och trafikskyltar, säger han och tillägger:
– Trots detta är det fortfarande ovanligt att dessa metoder används inom elbranschen. Här domineras fortfarande manualer av text trots att det inte är det optimala sättet att bära information.
Andra vanliga beskrivningar inom elbranschens visas via foton, men även här menar Johan Lundell att informationen behöver förtydligas.
– I många fall är foton bra men just när det kommer till el måste man tänka ett steg längre. Detta eftersom el varken syns, hörs eller luktar, men det dödar. Därför är foton otillräckliga – faran syns helt enkelt inte. Man kan ta hur många fotografier man vill på elledningar, elskåp och högspänningsledningar men det kommer aldrig räcka om man inte kompletterar fotot med information som visar på nödvändiga fakta.
Ett sätt att komplettera foton är att använda notationer i form av färger och mönster där exempelvis en röd ram med ett specifikt mönster ska tyda på att det är något som är fel. På så sätt ska man snabbt kunna skilja mellan bra och dåligt.
– Det stora problemet är att aktörerna som äger elcentralerna ofta nöjer sig med att förmedla korrekt information och nöjer sig där, vilket övergår allt förstånd när man pratar med någon som varit med om en olycka. Tar man steget längre och ser till att inte bara leverera korrekt information utan även bära informationen bästa sätt blir det inte bara en skillnad i effektivitet – man kan även rädda liv, avslutar Johan Lundell.
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB