Lägenheter i AlingsåsAlingsåshem renoverar 400 lägenheter till passivhusstandard
7/03/2017 3min lästid

Alingsåshem renoverar 400 lägenheter till passivhusstandard

7/03/2017 3min lästid
Alingsåshem renoverar 400 lägenheter till passivhusstandard

FOTO AB Alingsåshem

Solpaneler på tak och balkong och kraftigt förkortad renoveringstid är två nyheter.

Med avstamp i de positiva resultaten i Brogården satsar Alingsåshem stort och ska energirenovera ytterligare 400 lägenheter. Solpaneler på tak och balkong och kraftigt förkortad renoveringstid är två nyheter.

Med det lyckade delvis EU-finansierade energinrenoveringsprojektet Brogården i ryggen tar Alingsåshem sig an ytterligare 400 hyreslägenheter i sitt bestånd i Noltorp, vilka också ska energirenoveras till passivhusnivå.

Ing-Marie Odegren FOTO Joakim Carlander
Ing-Marie Odegren FOTO Joakim Carlander

Precis som vid Brogården så handlar det om ett partnerskap där det allmännyttiga fastighetsbolaget arbetar nära sina leverantörer.

– Vi gör kontinuerlig uppföljning på Brogården och har en tät dialog med de boende. Vi vet därför att det både har varit ekonomiskt lönsamt att göra detta projekt och det har blivit ett lyckat projekt för de boende på många plan, säger Ing-Marie Odegren, vd på Alingsåshem som varit med längs hela resan.

Hon understryker vikten av att all slags renovering måste ske med de boendes bästa i fokus. Vid Brogården fick de boende evakueras under renoveringen. Det berodde på att man gjorde en fullständig renovering över alla ytor som även omfattade stammar och all el. Man passade samtidigt på att göra vissa ändringar i planlösningarna, vilket skapade mer varierade storlekar på lägenhetsbeståndet.

– I kommande projektet i Noltorp gör vi stambyte, badrumsrenovering och byte av ventilationslösning samtidigt som fasadbytet, men de boende kommer att kunna bo kvar under hela perioden.

Befintliga ytterväggar finns kvar men byggs på för att uppnå ett mer energieffektivt klimatskal. Sammantaget kommer allt att medföra en betydligt kortare byggtid då de boende påverkas, cirka 6-8 veckor.

Projektet i Noltorp berör längheter som byggdes runt 1965, det vill säga några år tidigare än Brogården.

– Vi har lärt oss oerhört mycket av Brogården. En nyckel är att som beställare tänka industriellt och så mycket som möjligt kommer därför att tillverkas färdigt i fabrik. Vi kommer till exempel att jobba med standardiserade badrumsmoduler och väggsektionerna kommer levereras färdiga på lastbil direkt från fabriken.

Tidsplanen för Noltorp är att projektet ska komma igång under 2017 och att 60-70 lägenheter ska renoveras per år.

– Precis som för den sist renoverade gården i Brogården kommer vi i Noltorp att installera solpaneler på tak och balkongsidor.

I Noltorp kommer man givetvis att mäta värme och vatten individuellt. Samma princip som i Brogården.

– Våra erfarenheter visar att energiåtgången minskar med 40 procent, eftersom man blir mer sparsam om man betalar i proportion till hur mycket man själv använder. I Noltorp kommer man även att få betala per tvätt i den gemensamma tvättstugan, avslutar Ing-Marie Odegren.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!