Energi Kraftvärme
2 min lästid

Ett år med Filbornaverket

17:e mars 2014, 15:28
Ett år med Filbornaverket
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Idag är det ett år sedan Filbornaverket i Helsingborg invigdes. Året som gått har befäst bilden av ett välbyggt och stabilt kraftvärmeverk med fina prestanda. Fast inte helt utan problem.

 Filbornaverket invigdes av energiminister Anna-Karin Hatt den 13 mars 2013, 1001 dagar efter det första skoptaget i juni 2010. Vid invigningen hade Filbornaverket redan varit i drift i sex månader – pannan tändes med avfallsbränsle den 16 september 2012 och turbinen fasades in på elnätet den 10 oktober. Därmed startade Filbornaverket på utsatt tid och budget. I sitt invigningstal konstaterade vd Anders Östlund att Helsingborg fått valuta för pengarna.

Året som gått sedan dess har befäst bilden.  

– Anläggningen har fungerat väl med endast ett fåtal störningar. Sedan invigningen har vi registrerat 8000 drifttimmar. Det är ett bra första år med anläggningen, säger Pontus Melin, biträdande driftchef på Filbornaverket.

 – Kvalitén på avfallet vi fått in under året har varierat, ibland har energiinnehållet varit mycket lågt. Det positiva är att pannan klarat detta, samtidigt som våra mätningar visar att anläggningen möter kraven på rökgas- och vattenrening med god marginal. Därtill har vi genomfört anläggningens första revisionsstopp inom utsatt tid.

Men helt störningsfritt har det inte varit. Den 26 juni havererade en enhet för avbrottsfri kraft (UPS) vilket ledde till att turbinen skadades. Efter reparation i Tyskland togs den i drift igen den 25 oktober. Pannan klarade incidenten utan skador och produktionen av fjärrvärme fortsatte obrutet. Efter reparationen har turbinen och de uppdaterade säkerhetssystemen fungerat perfekt.

 – Det gäller även för bränslebunkern. Där får man räkna med brandincidenter och i samtliga fall har skyddssystemen fungerat, avslutar Pontus Melin. 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0