KraftvärmeSveriges vackraste värmeverk finns i Varberg
30/01/2017 2min lästid

Sveriges vackraste värmeverk finns i Varberg

30/01/2017 2min lästid
Sveriges vackraste värmeverk finns i Varberg

Varberg Energi Flisan af Varberg Foto Niclas Berglund

Sju finalister gjorde upp om titeln

Branschorganisationen Energiföretagen Sverige har utsett Sveriges vackraste värmeverk. Vinnare blev Varberg Energis fliseldade värmeverk Flisan af Varberg, med Borås Energi och Miljös Ryaverket och Fortum Värmes Värtaverket i Stockholm på delad andraplats.

 

– Vi ville uppmärksamma nyttan med fjärrvärme på ett oväntat sätt, genom att utlysa en tävling om Sveriges vackraste värmeverk. Alla fjärrvärmeföretag har kunnat nominera sina värmeverk och en del av bedömningen har förutom den yttre skönheten byggt på motiveringen till varför just deras verk är Sveriges vackraste, säger Annika Johannesson, kommunikationsansvarig på Energiföretagen  Sverige.

Sju finalister gjorde upp om titeln och vinnare blev Flisan af Varberg , Varberg Energis fliseldade värmeverk, designat av arkitekt Tomas Hago vid Liljewalls Arkitekter i Göteborg.

– Det känns riktigt roligt att vårt fjärrvärmeverks arkitektur uppmärksammas. Det ligger i Varbergs hamn och eftersom vi ville att det skulle passa in designades det som ett skepp. Vi hoppas att det ska inspirera till nytänkande i ett område som kommer att utvecklas mycket de närmaste åren, säger Madeleine Dragstedt, marknadschef Varberg Energi.

På delad andraplats kom Ryaverket i Borås , där Borås Energi och Miljö har producerat el och värme sedan 1960-talet. Det utmärker sig särskilt med turbinhallens enorma rymd och kyrkliknande vägg av 49 fönster. Det värmer både boråsarna och en del av Borås gator så att de är snö- och isfria.

Andraplatsen delades med Fortum Värmes biokraftvärmeverk i Stockholm, Värtaverket , som invigdes 2016 och är världens största i stadsmiljö. Det värmer stockholmarna, är ritat av Urban Design och smälter vackert in i den omgivande anrika industribebyggelsen.

– Juryn har haft ett tufft jobb att välja mellan många fina förslag, vilket har varit extra roligt. De svenska värmeverken värmer halva Sverige men fjärrvärmen når inte utanför våra gränser. Därför prisas vinnarna med hundra värmande räddningsfiltar för människor på flykt, som delas ut av Röda Korset vid Medelhavet, avslutar Annika Johannesson.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!