KollektivtrafikSJ tar över krösatågen
2/12/2020 2min lästid

SJ tar över krösatågen

2/12/2020 2min lästid
SJ tar över krösatågen

SJ tar över Krösatågens trafik. Bild: SJ

Upphandlingen gäller 12 år framöver.

Under onsdagen blev det klart att SJ börjar köra Krösatågen, med trafikstart den 12 december 2021. Avtalet sträcker sig över 12 år, utan option på förlängning.

Avtalet omfattar planering och drift av Krösatågstrafiken, ombordservice, dagligt och tekniskt underhåll samt ansvar för drift och underhåll av depån i Kalmar samt den nya depån i Nässjö.

– Det är jätteroligt att vi har vunnit det här avtalet. För oss på SJ betyder det att vi fortsätter växa på marknaden för upphandlad trafik vilket är helt i linje med vår strategi. Vi ser fram emot att tillsammans med beställaren fortsätta utveckla en hållbar och attraktiv kollektivtrafik i regionen, säger Dan Olofsson, chef upphandlad trafik.

Krösatågen är ett samarbete mellan länstrafikbolagen i Jönköping, Kalmar, Halland, Blekinge, Kronoberg och Skåne och omfattar ett stort geografiskt område. Trafiksystemet består av tio linjer, varav åtta i dag körs under varumärket Krösatågen och två under namnet Kustpilen.

I systemet körs 7,5 miljoner tågkilometer per år och 78 stationer trafikeras. Från och med trafikstarten, 12 december 2021, kommer de två varumärkena slås samman och Krösatågen blir då det gemensamma varumärket för all trafik. Nuvarande operatörer är Vy Tåg (Krösatågen) och Transdev (Kustpilen).

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!