KollektivtrafikVätgasbussar i linjetrafik börjar rulla nästa år
25/11/2020 2min lästid

Vätgasbussar i linjetrafik börjar rulla nästa år

25/11/2020 2min lästid
Vätgasbussar i linjetrafik börjar rulla nästa år

Vätgasbuss. Foto: Solaris

“Ett steg mot framtiden.”

Två vätgasbussar med helt ny teknik kommer börja rulla i ordinarie linjetrafik i Sandviken i slutet på 2021. Detta blev klart efter att mobilitetsföretaget Transdev, som kör kollektivtrafiken i området på uppdrag av X-trafik, beställt bussarna från Solaris.

En vätgasbuss är en tyst och utsläppsfri buss med elmotor, men i stället för att drivas av batterier, som en traditionell elbuss, producerar bussen sin egen el i en så kallad bränslecell med hjälp av vätgas. Bussarna tankas ungefär som vanliga bensin- och dieselbilar, fast på särskilda vätgasmackar.

– Det känns fantastiskt kul att kunna introducera den här nya tekniken i Sandviken. Bussarna kommer erbjuda bättre invändig komfort för resenärerna samt renare luft och lägre bullernivå för hela staden. Det är också ett steg mot framtiden till hela Gävleborgs län, säger Johnny Struwe, Fleet Manager på Transdev Sverige.

Att Sveriges två första vätgasbussar börjar köra just i Gävleborg är resultatet av en långsiktig strategi från Regionen.

Bussarna tillverkas av Solaris och är 12 meter långa med plats för 35 sittande plus 51 stående passagerare. Bussarna kommer också att vara tillgänglighetsanpassade.

Transdev har Europas största elbussflotta och flera vätgasbussar i Frankrike och Nederländerna. I dag har Transdev 850 elbussar i trafik och år 2024 beräknar mobilitetsföretaget ha utökat sin flotta till 1 600 elbussar, varav drygt 200 i Sverige med stora projekt som lanseringen av Nordens största elbussflotta i Göteborg december 2020.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!