KollektivtrafikUtredare ska hitta finansiering till tunnelbanan
23/11/2020 2min lästid

Utredare ska hitta finansiering till tunnelbanan

23/11/2020 2min lästid
Utredare ska hitta finansiering till tunnelbanan

Regeringen tillsätter nu en förhandlingsperson för de uppkomna fördyrningarna av utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm.. Foto: Ingolf/Pixlr CC

Den planerade utbyggnaden blir 9,3 miljarder dyrare.

Utbyggnaden av Stockholms Tunnelbana blir 9,3 miljarder kronor dyrare än vad som avtalats.
Regeringen tillsätter därför en förhandlingsperson. Hennes uppdrag blir att samla berörda parter och hitta en lösning framåt, bland annat se om det går att få fram ytterligare finansiering.

Region Stockholm har redovisat att den planerade utbyggnaden av Stockholms tunnelbana blir betydligt dyrare än vad som tidigare avtalats. Fördyringen uppgår till 9,3 miljarder kronor. Regeringen har nu beslutat att en förhandlingsperson ska samla berörda parter: region Stockholm och berörda kommuner. Syftet är att hitta en lösning för det fortsatta genomförandet av tunnelbaneutbyggnaden. I förhandlingspersonens uppdrag ingår både 2013 års Stockholmsförhandling och Sverigeförhandlingen från 2017.

– Det är ytterst allvarligt med kraftiga fördyringar och viktigt att hitta möjliga handlingsvägar framåt. Regeringen har nu tillsatt en förhandlingsperson som får i uppdrag att hitta en lösning så att den viktiga utbyggnaden av tunnelbanan kan fortsätta, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Catharina Håkansson Boman är ordförande i styrelserna som följer upp avtalen i Sverigeförhandlingen och 2013 års Stockholmsförhandling, och det är hon som utifrån denna roll blir förhandlingsperson.

I uppdraget står det att förhandlingspersonen bör pröva möjligheterna att hitta tillkommande finansiering från region och kommuner, samt hitta kostnadsminskningar inom ramen för överenskommelsernas sammantagna beslutade budget. Förhandlingspersonen kan också i väl avvägd utsträckning föreslå en utökning av de lån som täcks genom framtida intäkter från trängselskatten.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!