KollektivtrafikSå mycket har corona påverkat kollektivtrafiken
9/10/2020 2min lästid

Så mycket har corona påverkat kollektivtrafiken

9/10/2020 2min lästid
Så mycket har corona påverkat kollektivtrafiken

Under sommaren ökade andelen resor med kollektivtrafik som handlade om att besöka släkt och vänner. Foto: Svensk Kollektivtrafik

Ny rapport från Svensk Kollektivtrafik.

Resorna med kollektivtrafiken under sommaren 2020 minskade kraftigt jämfört med tidigare år på grund av pandemin.
Men jämfört med vårens siffror ökade andelen resor för att besöka släkt och vänner och även relaterat till fritidsaktiviteter.
Det visar en ny rapport från Svensk Kollektivtrafik.

– Det syns tydligt att det generella resandet inte har återhämtat sig och marknadsandelen för kollektivtrafiken har fortsatt varit låg under sommaren. Kollektivtrafikandelen minskade kraftigt i slutet av mars och var som lägst i april. Men började den öka, men långsamt, säger Mattias Andersson, ansvarig för Kollektivtrafikbarometern på Svensk Kollektivtrafik.

Sammanfattning av resultaten:

  • Fyra av tio av de kollektivtrafikresor som ersatts med annat färdsätt sker med hållbara alternativ, som cykel och gång. Det innebär samtidigt att sex av tio resor som ersatts har gått till privatbilism.
  • Sommarens resande med alla färdmedel var lägre än fjolårets, i alla ålderskategorier och alla månader. Däremot ökade andelen svenskar som gjorde resor, framför allt i juli och augusti, jämfört med tidigare under pandemin.
  • Under sommaren ökade andelen resor som handlade om att besöka släkt och vänner och även andelen relaterat till nöje, motion och fritidsaktiviteter. Dock ökade inte resandet så mycket att man ”tog igen” vad man inte rest under pandemins första månader.
  • Distansarbetet, hemleveranser och digitala möten kulminerade i maj som ersättningsform till resande och minskade sedan. I slutet av sommaren var det färre än 30% som ersatte resorna med digitala lösningar.

Rapporten baseras på resultatet av Kollektivtrafikbarometern, en branschgemensam kvalitets- och resvaneundersökning som drivs och utvecklas av Svensk Kollektivtrafik.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!