KollektivtrafikStörst i Norden på elbussar – 150 nya fordon i trafik
7/10/2020 2min lästid

Störst i Norden på elbussar – 150 nya fordon i trafik

7/10/2020 2min lästid
Störst i Norden på elbussar  – 150 nya fordon i trafik

I december börjar 150 nya elbussar köra i Göteborg, Mölndal och Partille. Foto: Eddie Löthman

Västtrafiks mål: all stadstrafik i ska vara eldriven år 2030.

I december sätter Västtrafik in cirka 150 elbussar i trafik. Satsningen gör Västsverige störst i Norden på elbussar. Totalt kommer 34 linjer i Göteborg, Mölndal och Partille att bli helt och hållet elektrifierade.

De nya bussarna kommer köra i flera olika områden i Göteborg, Mölndal och Partille.

I Mölndal blir cirka hälften av samtliga linjer elektrifierade och i Partille kommer cirka 75 procent av alla busslinjer att köras med el.

– Det här är en historiskt stor satsning. Människorna som bor i Göteborg, Mölndal och Partille kommer märka att det blir mindre buller från bussarna samtidigt som utsläppen också minskar, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik.

Storsatsningen på elektrifiering inleddes förra året då 60 elbussar sattes i trafik i Göteborg, Borås, Ale, Uddevalla och Lidköping. Den första elfärjan, Elvy, sjösattes också i Göteborg. Västtrafik har som mål att alla stadstrafik i regionen ska vara eldriven till år 2030.

Förberedelserna för de nya bussarna är i full gång. Just nu byggs det nya laddstolpar på 13 olika platser samt att 3 depåer byggs om för att hantera den nya elektrifierade trafiken. Det är Volvo som tillverkarna bussar och de kommer att köras av Västtrafiks partnerbolag Transdev.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!