KollektivtrafikFörlusttyngda SL gav 24 miljoner i bonus till tågoperatör
8/12/2021 1min lästid

Förlusttyngda SL gav 24 miljoner i bonus till tågoperatör

8/12/2021 1min lästid
Förlusttyngda SL gav 24 miljoner i bonus till tågoperatör

På grund av pandemin gör Stockholms Lokaltrafik, SL, en stor förlust på cirka 3,4 miljarder för helåret 2021. Trots det har bolaget beslutat om att ge en bonus till kinesiska MTR som kör pendeltågen i Stockholm. Det skriver Svenska Dagbladet.

Nu avslöjar SvD att SL gett kinesiska MTR en extra bonus samtidigt som SL upplever rekordförluster på grund av pandemin. Enligt SvD är anledningen en särskild bilaga i bolagens avtal som gör det möjligt för SL att utse fokusområden som man kan satsa max 25 miljoner kronor extra för, utöver avtalet.

Huvudsyftet med bonusen var att uppmuntra MTR till att köra full pendeltågstrafik, men enligt tidningen är det ett uppdrag som MTR redan åtagit sig enligt grundavtalet. Enligt SL själva har bonusen använts till att ersätta de extra kostnader som MTR fått lägga ut genom att ta in konsulter som förare.

– Det fanns ingen möjlighet, när MTR gick in i avtalet, att förutse att en pandemi skulle göra att de skulle vara tvungna att ta in så många förarkonsulter som de var tvungna att göra, säger Mattias Sjöström-Varg, chef för sektion järnväg på Region Stockholms trafikförvaltning, till Svenska Dagbladet.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!