Infrastruktur Karriär
2 min lästid

Swerocks nya vd har tillträtt - här är hans hjärtefrågor

4:e januari 2022, 10:06
Swerocks nya vd har tillträtt - här är hans hjärtefrågor
Mats Norberg. Foto: Swerock
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Mats Norberg har under hösten satt sig in i Swerocks verksamhet för att med full kraft nu ta över som verkställande direktör i det nybildade Swerock Norden AB från den 1 januari 2022.

Han kommer närmast från NCC där han haft flera olika roller, den senaste som divisionschef med ansvar för grundläggningsverksamheten i Norden.

– Jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter när vi nu tar nästa steg i utvecklingen av Swerock för att skapa verklig nytta av att vi är en stor nordisk aktör, säger han och framhåller att det nordiska perspektivet är en av hjärtefrågorna.

Swerock får en vd som uppskattar struktur, ordning och reda som inte gillar att ”skjuta från höften”. Mats Norberg är civilingenjör och har även studerat företagsekonomi vid Uppsala universitet och lockas av kombinationen ledarskap och ekonomiskt ansvar i vd-rollen.

En viktig fråga för hela Peabkoncernen framöver gäller hållbarhet. Mats Norberg menar att utmaningarna är både svåra och många.

– Swerock ska fortsätta att ligga i framkant och driva på utvecklingen, men det är många parametrar och beroenden som man behöver förstå och beakta, säger han. Swerock verkar i en del av byggbranschen som har stora möjligheter att göra skillnad, och det ska vi förstås göra. Vi har också ett ansvar att förklara för omvärlden vad vi gör och hur vi kan hjälpa andra delar av branschen att göra klimatkloka val.

Mats Norberg hoppas att offentliga upphandlare och större kunder börjar ställa skarpare krav på de råvaror och produkter de köper.

– Här har Swerock redan både ECO-Betong och ECO-Ballast. Det är en bra grund för fortsatt utveckling.

Under höstens förberedelser har Mats Norberg fått ett mycket gott intryck av Swerocks personalstyrka.

– Överallt har jag mötts av trevliga kollegor som besitter enormt mycket kunskap och en väldig yrkesstolthet. Det känns både tryggt och glädjande. Med rätt människor och en väl utarbetad plan kan vi lyckas med vad som helst.

Niclas Winkvist, styrelseordförande i Swerock Norden AB, är nöjd med valet av Mats Norberg som efterträdare till Karl-Gunnar Karlsson på vd-posten.

– Mats Norberg har bred erfarenhet från branschen och har arbetat i flera ledande roller, bland annat inom beläggning och mark. Det kommer att vara av stort värde för Swerocks framtid.

Mats Norberg leder den nordiska verksamheten tillsammans med ansvariga i respektive land:

Stefan Axelsson, Swerock i Sverige
Juha Arvola, Swerock i Finland
Joar Caspersen, Swerock i Norge

#betong #byggindustrin #grundläggning #ncc #peab #swerock
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0