JärnvägBombardier får order på 22 pendeltåg till Paris
1/08/2014 1min lästid

Bombardier får order på 22 pendeltåg till Paris

1/08/2014 1min lästid
Bombardier får order på 22 pendeltåg till Paris

|

Driv- och styrsystemen från Västerås.

Bombardier har fått en beställning på ytterligare 22 pendeltåg av typen Francilien för trafik i Parisregionen. Ordern är värd 162 miljoner euro och är del av ett ramavtal med tågoperatören SNCF avseende upp till 372 tåg.

Francilien trafikerar linjer från stationerna Gare du Nord, Gare de L’Est och Gare Saint Lazare och idag är 136 tåg i drift. De 22 nya tågen kommer att levereras fram till 2016 i en takt av tre tåg per månad. Tågtypen innebär ett nivålyft när det gäller komfort, kapacitet, passagerarinformation och punktlighet jämfört med äldre modeller. Pendeltågslinje H, som enbart trafikeras med Francilien, har den bästa tidhållningen på SNCF:s linjenät med en punktlighet på 95 procent.

Francilien erbjuder pendeltågspassagerare mycket goda passagerarutrymmen med breda säten och extra stora dörrar för snabb och enkel ombord- och avstigning. Kapaciteten uppgår till mellan 800 till 1 000 passagerare, vilket är ungefär lika många som kan resa med moderna tunnelbanetåg – men givetvis med markant högre komfort.

Tågen byggs på Bombardiers anläggning i Crespin, Frankrike. Driv- och styrsystemen levereras från Bombardier i Västerås.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!