JärnvägAFRY projekterar tjeckisk höghastighetsjärnväg
26/01/2022 2min lästid

AFRY projekterar tjeckisk höghastighetsjärnväg

26/01/2022 2min lästid
AFRY projekterar tjeckisk höghastighetsjärnväg

Bildkälla: Trafikverket.

Moravian Gate I är ett av de första tjeckiska pilotprogrammen för höghastighetsjärnväg, som projekteras av det internationella konsortiet lett av AFRY.

Upphandlingen genomfördes i ett BVP-förfarande (Best Value Procurement) utlyst av den statsägda förvaltaren av den tjeckiska järnvägsinfrastrukturen. Kvalitetskriterierna stod för 70 procent av anbudsresultatet, varav den viktigaste vinnande faktorn var kompetensen inom höghastighetsjärnväg, enligt ett pressmeddelande från AFRY.  

– AFRY har bred erfarenhet av att utveckla många av Europas projekt inom höghastighetsjärnväg. Vi tar med oss kompetens, beprövad erfarenhet och djup kunskap om ämnet till Tjeckien. Leveransteamet kombinerar en stark och kompetent lokal närvaro med internationell toppexpertis. Detta projekt bidrar verkligen till att påskynda omställningen till ett hållbart samhälle, säger Ivo Šimek, landschef för Tjeckien och Slovakien.

Moravian Gate 1-projektet innebär en avsevärd kapacitetsökning för de mest trafikerade delarna av järnvägsnätet i den moraviska regionen. Den nya järnvägen är utformad endast för persontransporter men kommer även att medföra en förbättring för godstransportföretagen. För att möjliggöra en bred användning av höghastighetsjärnvägen för olika typer av tåg och för att säkerställa en långsiktig driftsäkerhet omfattar projektet också flera anslutningar till det befintliga järnvägsnätet.

Den tjeckiske järnvägsförvaltaren följer franska statliga regler och standarder för utformning och byggande av höghastighetsjärnväg. I det här projektet kommer AFRY samarbeta med det franska ingenjörsföretaget SYSTRA som är en ledande aktör inom fransk höghastighetsjärnväg.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!