JärnvägSJ köper tåg för 7 miljarder: ”Blir de snabbaste i Sverige”
20/12/2021 1min lästid

SJ köper tåg för 7 miljarder: ”Blir de snabbaste i Sverige”

20/12/2021 1min lästid
SJ köper tåg för 7 miljarder: ”Blir de snabbaste i Sverige”

Det första tåget beräknas kunna sättas i trafik under 2026.Pressbild/SJ

"Köpet är en av de allra största tågaffärerna i bolagets historia", skriver SJ och meddelar samtidigt att att det är Bombardier Transportation Sweden AB som vunnit upphandlingen.

”För att möta det ökade intresset för klimatsmarta, bekväma och effektiva tågresor har SJ beslutat att köpa in 25 nya snabbtåg”, skriver SJ i ett pressmeddelande.

Investeringen är på 7 miljarder kronor och tågen förväntas kunna sättas i trafik under 2026.

I pressmeddelandet meddelar SJ att det är Bombardier Transportation Sweden AB som vunnit upphandlingen (som sedan januari 2021 är en den av Alstomkoncernen.)

De nya tågen, som uppges bli de snabbaste i Sverige med en topphastighet på 250 kilometer per timme, kommer att användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

Investeringen i nya snabbtåg är en del av SJs satsning på cirka tolv miljarder kronor i nya och upprustade tåg. Av dessa utgör de nya snabbtågen cirka sju miljarder vilket innebär att köpet är en av de allra största tågaffärerna i SJs historia.

I ett pressmeddelande beskriver SJ de nya tågen bland annat som bekväma med teknikledande system för effektiv uppkoppling och utrustade med radiotransparenta fönster. Tåget kan även förflyttas med batteridrift för att hantera störningar i elförsörjningen på linjen.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!