JärnvägStort spårbyte längs Ostkustbanan färdigt
19/11/2021 2min lästid

Stort spårbyte längs Ostkustbanan färdigt

19/11/2021 2min lästid
Stort spårbyte längs Ostkustbanan färdigt

Ny järnväg Ostkustbanan Gävle- Söderhamn. Fotograf: Adam Larsson

125 000 meter räls, 105 000 sliprar och sex moderna växlar har gått åt det sex mil långa spårbytet på Ostkustbanan mellan Gävle och Söderhamn.

I augusti började det intensiva arbetet med att lägga ett nytt järnvägsspår på Ostkustbanan mellan Gävle och Söderhamn. Det 40 år gamla spåret hade gjort sitt och var i stort behov av en ordentlig upprustning. På måndag välkomnas tågtrafiken till sträckan.

Sex mil nytt spår har byggts, med flera nya moderna växlar med värme och snöskydd.

– Nu minskar den överhängande risken för störningar på grund av sliten anläggning, och det gör att vi kan möta efterfrågan på klimatsmarta resor och transporter på järnvägssträckan för många år framåt, säger Adam Larsson, projektledare på Trafikverket.

– Arbetet har flutit på mycket bra och utan några incidenter, och det gäller både personalen och anläggningen. Tack vare att vi gjorde en totalavstängning på sträckan minskades risken med plötsliga störningar i arbetet, säger Adam Larsson.

Tillsammans med SJ har X-trafik arbetat hårt för att skapa goda resmöjligheter under banarbetet.

– Vi har upprätthållit en trafik under avstängningen som fungerat bra och vill samtidigt tacka resenärerna för visad förståelse och tålamod under perioden. Tack vare upprustningen kan vi ta ytterligare steg i vårt kvalitetsarbete samt bättre möta efterfrågan genom ökad framkomlighet på spåret, säger Fredrik Åberg Jönsson, ordförande i hållbarhetsnämnden, Region Gävleborg.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!