JärnvägÖvningsplats i Luleå förbättrar tågsäkerhet
4/12/2012 2min lästid

Övningsplats i Luleå förbättrar tågsäkerhet

4/12/2012 2min lästid
Övningsplats i Luleå förbättrar tågsäkerhet

Den 4 -5 december genomförs den första kursen i tågkraschräddning i nordligt vinterklimat

Tåg är ett av världens säkraste transportmedel. Men om olyckan inträffar – hur ska räddningspersonal effektivast kunna rädda liv?
– En övningsplats i Luleå ökar snabbt möjligheterna för ambulans och räddningstjänst att lära sig ta hand om resenärer även i bistert vinterklimat, säger Ulf Björnstig, professor med inriktning på katastrofmedicin på Umeå Universitet.

Den 4 -5 december genomförs den första kursen i tågkraschräddning i nordligt vinterklimat. I samarbete med Norrbottens Järnvägsmuseum och SJ kan personal vid ambulans och räddningstjänst i norra Sverige för första gången öva räddning vid en fingerad tågkrasch.

SJ har bidragit med två tågvagnar av liggvagnsmodell som blir övningsobjekt på Norrbottens Järnvägsmuseum egen anläggning i Luleå där en tillfällig övningsplats iordningställts.

– Genom den positiva inställning som visats lokalt och regionalt finns förhoppningar om att vi på sikt kan bygga upp en permanent övningsanläggning här i Luleå, säger Ulf Björnstig.

Hittills finns det bara en permanent anläggning för tågkraschutbildning vid MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd) verksamhetscenter i skånska Revinge utanför Lund.

– Därför är det väldigt viktigt att skapa en övningsanläggning där vi praktiskt kan öva hur vi i kallt klimat räddar personer så att vi undviker att de drabbade blir nedkylda – ett tillstånd som akutläkare hatar eftersom det försämrar utgången för de skadade, säger Ulf Björnstig.

Säkerheten på svenska järnvägar är mycket hög och Trafikverket, samt tågbolag som SJ, satsar stort på förebyggande verksamhet som minimerar riskerna för tågolyckor. Det handlar om säkra signalsystem, förbättrat fordonsunderhåll, krocktåligare fordon och trafiksäkerhetsutbildning för personalen.

– Men om olyckan inträffar är det viktigt att ambulans, räddningstjänst- och andra involverade får öva på hur man mest effektivt tar hand om skadade och chockade resenärer, säger Ulf Björnstig.

Kunskapscentrum för katastrofmedicin vid Umeå universitet genomför utbildningen i samverkan med Norrbottens läns landsting och Räddningstjänsterna i den så kallade Femkanten kring Luleå, bestående av Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn. Till tågkraschutbildningen har även Norrbottens läns landsting bjudit in norsk och finsk ambulanspersonal. Detta är en del av ett projekt avseende gränssamverkan inom prehospital akutsjukvård som drivs av Landstinget.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!