InteriorSista chansen att uppleva Tape Örebro
27/08/2013 2min lästid

Sista chansen att uppleva Tape Örebro

27/08/2013 2min lästid
Sista chansen att uppleva Tape Örebro

Tape u00d6rebro foto: Diana Soria

En unik arkitektonisk installation av tejp

Det största – och ett av de mest omtalade – verken under OpenART är Tape Örebro av designkollektivet Numen/For Use. En unik arkitektonisk installation av tejp som testats av tusentals och stänger 1 september.

– Vi är glada över att den här installationen blev gjord, säger Mats Nilsson, projektansvarig för OpenART. Det var ett oerhört komplicerat projekt och resultatet blev storslaget.

Fler än 5000 människor har krupit in i Tape Örebro under sommaren. I slutet av juli stängdes installationen efter att vatten trängt in efter ett par intensiva slagregn, men den går fortfarande att se från utsidan där den binder samman Järntorget med Örebro slott.

Det gick åt 350 rullar tejp, 20 centimeter breda. Mer än 25 kilometer som tejpats mellan Järntorget och Örebro slott. Sju intensiva dygn under försommaren pågick konstruerandet på plats med Christoph Katzler som ledare.

– Projektets riktiga mirakel ligger i tejp-konstruktionen, menar konstnären Christoph Katzler, Numen/For Use. Efter att vi dragit upp riktlinjerna löper processen nästan per automatik. Vi arbetar instinktivt, likt insekter släpper vi alla illusioner om kontroll och blir på något vis ett med den oförklarliga styrkan i naturens gång. När man tänker efter har verket faktiskt byggts av en slags insekter.

Numen/For Use är ett kroatiskt/österrikiskt designkollektiv som arbetar med scenografi, industridesign rumslig utformning och konceptuell konst. Gruppens tidiga arbeten karaktäriseras av reduktionistiska experiment men på senare tid har Numen/For Use främst arbetat med storskaliga projekt. En genomgripande tanke är att utmana rummets funktion och mening. Designkollektivet har tidigare ställt ut installationer i bland annat Melbourne, Berlin och Stockholm.

Tape Örebro har kallats spindelnät, bro, tuggummi, snorkråka, tunnel, kokong och grismage av olika besökare. OpenARTs projektansvarige, Mats Nilsson, liknar den vid en synaps.

– Tape Örebro fungerar som en synaps, den kopplar ihop och skapar reaktioner. Men där synapsen kopplar ihop hjärnceller kopplar konsten samman människor och det är precis vad OpenART handlar om, menar Mats Nilsson.

I tre veckor till går det att uppleva denna unika arkitektoniska installation. 1 september stänger den fjärde upplagan av OpenART och Tape Örebro kommer att rivas.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!