2020-11-05 Svevia prisas för innovativ väghållning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/11/Svevia-utfor-vintervagunderhall-foto-Mattias-Johansson.jpg

Svevia prisas för innovativ väghållning

svevia får pris för Behovsstyrd hållbar väghållning
Svevia belönas med Quality Innovation Award för sitt projekt Prognosstyrd dynamisk vinterväghållning. Foto: Mattias Johansson
Vägar

Svevia vinner Quality Innovation Award för Behovsstyrd hållbar väghållning.
Det är ett projekt som med modern digital teknik effektiviserar och optimerar vinterväghållning.

Svevia vinner utmärkelsen inom kategorin Potential innovation.
I motiveringen står det bland annat:
Snabba väderomslag, tidspress och höga kvalitetskrav gör vinterväghållning till en utmaning, både för driftledningspersonal och maskinförare. Svevia har tillsammans med BM System utvecklat en teknik där digitaliseringen skapar nya möjligheter att effektivisera vinterdriften. Genom att sammanföra högupplösta vägväderprognoser med dataflöden från vägsensorer och uppkopplade fordon i ett beslutsstödsystem tas skräddarsydda åtgärder fram. Detta har potentialen att minska avgasutsläpp och saltförbrukningen samtidigt som både trafiksäkerheten och arbetsmiljön ökar via förarstöd och automatisering.

– Vår övertygelse är att vi genom modern digital teknik kan effektivisera och optimera underhållet av Sveriges vintervägar. Projektet som drivits under många år är en långsiktigt hållbar lösning i form av minskad miljö- och klimatpåverkan, högre effektivitet, ökad trafiksäkerhet och bättre arbetsmiljö, säger Anders Gustafsson, vd och koncernchef, Svevia.

En annan kategorivinnare är Solar Bora i Linköping och deras uppfinning NextGen Solar Household System.
De har utvecklat ett soldrivet system för att konvertera vedeldad matlagning till induktionsplattor. Det kombinerar de med en cirkulär affärsmodell som gör det möjligt att implementera SolarBora hos hushåll som saknar ekonomiska möjligheter att köpa produkten, eftersom den skapar nya intäkter.

Vinnarna i den svenska Quality Innovation Award tävlingen går vidare till den internationella uttagningen för att tävla mot innovationer i andra länder.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!