2019-04-17 Världsunik elväg blir nu realitet i Sverige https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/04/evag.jpg

Världsunik elväg blir nu realitet i Sverige

Foto: Gotland GPE Circuit
Foto: Gotland GPE Circuit
Transport
Transport & Logistik
Vägar

Trafikverkets förkommersiella kunskapsupphandling hade tre finalister och den med flest poäng blev Gotland GPe Circuit AB. Därmed resulterar detta nu i att en trådlös elväg i autentisk vägmiljö byggs under kommande vinter i Visby.

Konsortiet SmartRoad Gotland står för demonstrationsanläggningen på den 4.1 km långa installationssträckan av vilken 1.6 km blir elektrifierad. Samtidigt skapar det treåriga projektet en funktionell transportrutt mellan Visby flygplats och centrala Visby i samarbete med Flygbussarna.

Framöver, under utförande fas, leds konsortium SmartRoad Gotland av Electreon AB.

Två eldrivna fordon – en elbuss och en el-lastbil – kommer att laddas under färd längs elvägen där laddinfrastrukturen är osynlig (ligger 8 cm under vägen). Den första delsträckan öppnas för användning med lastbil redan kommande vinter. Elbussen opererar från och med våren 2020.

Initiativet för installationen i Visby togs urpsrungligen fram av Gotland GPe Circuit AB (världens första hållbara motorbana, GotlandRing) och World Ecological Forum (expertnätverk för hållbarhetsfrågor) som tillsammans med ett flertal andra aktörer har lett förberedelserna för projekteringen som slutligen skall skapa viktigt breddat kunskapsunderlag för Trafikverket.

Syftet är att bygga kunskap inför en eventuell mer utvidgad utbyggnad av elvägar enligt Trafikverkets nationella plan för elvägar.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!